Veel gestelde vragen en antwoorden

Vragen over SPACE-S, meedoen, Matspunten, het ontwerp en het reserveren van een woning? Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen.

Vragen over de oplevering van de woningen en de keuzes die jij kunt maken? Deze vragen en antwoorden vind je bij de veelgestelde vragen over de eigen woning!

Tip: je zoekt sneller als je eerst kiest voor een categorie.

Wat is SPACE-S?

SPACE-S is een nieuwe buurt met 402 woningen op Strijp-S. Een bijzondere buurt, omdat bewoners vanaf het begin richting geven aan hoe de buurt en woningen eruit gaat zien en hoe zij samen gaan wonen. Dit leverde een grote variatie aan woningen op: appartementen, lofts, woon- en werkcombinaties, kamers en studio’s voor studenten en woningen met woonbegeleiding.

Ook komen er veel gezamenlijke voorzieningen voor de bewoners, zoals hofjes, daktuinen, een buurthuis en gezamenlijke wasmachines.

In dit filmpje wordt SPACE-S aan je uitgelegd. Door Woonbedrijf én door de bewoners:

SPACE-S is een project van Woonbedrijf en Vestide.

> Uitgebreid antwoord op de vraag wat SPACE-S is

Wanneer zijn de woningen klaar?

De eerste woningen zijn al klaar! Dit zijn de voorlopige opleverdata:

Blok 3 = opgeleverd!
Blok 4 = opgeleverd!
Blok 6 = opgeleverd!
Blok 2 = opgeleverd!
Blok 1 = vanaf 12 april 2017, jullie hebben de uitnodigingen al gehad
Blok 5 = vanaf 15 mei 2017, info komt zo snel mogelijk
Blok 7 = vanaf 29 mei 2017, info komt zo snel mogelijk

Hoe schrijf ik mij in voor SPACE-S?

Dat kan tijdens een bijeenkomst van SPACE-S, bijvoorbeeld bij de maandelijkse Huiskamer. In de agenda zie je welke bijeenkomsten er nu gepland zijn. Je bent van harte welkom!

> Bekijk de agenda.

De online inschrijving is gesloten.

Let op: om een woning te reserveren moet je ook ingeschreven staan als woningzoekende bij Woonbedrijf of Vestide.

Wat zijn Matspunten?

Bij SPACE-S geven bewoners zelf vorm aan de buurt, de woningen en het samen leven. Zo ontstaat er een buurt die écht aansluit op de wensen van bewoners. En nog voordat de woningen klaar zijn, is er al een hechte community van bewoners. Daarom telt bij SPACE-S niet je inschrijftijd, maar je betrokkenheid. Die meten we in Matspunten.

Zo verdien je Matspunten:

 • Door mee te denken op bijeenkomsten: Collecteds, LABs en de Huiskamer;
 • Met je deelname aan een Workspace. Dit is een kleinere groep die zich aan een bepaald onderwerp verbindt. Je verdient één Matspunt per drie maanden;

matslijstVerder gelden de volgende voorwaarden:

 • Het totale project is opgedeeld in verschillende fases. Als je actief meedoet aan het project, kun je in iedere fase Matspunten krijgen.
 • Bij gezinnen waarvan meerdere leden betrokken zijn, krijgen alle betrokken leden punten. Bij de woningtoewijzing tellen wij niet de punten van beide partners bij elkaar op maar gelden de punten van de partner met de meeste punten.
 • Het toekennen van Matspunten gebeurt transparant. Je vindt jouw Matspunten terug in de Matslijst.
 • Matspunten zijn persoonlijk en kun je niet overdragen aan anderen.
 • Matspunten gelden alleen voor SPACE-S. Inschrijftijd bij Woonbedrijf is geen score. Een Matspunt kun je niet ruilen voor inschrijftijd bij Woonbedrijf/Vestide of andersom.
 • Wij wijzen bewoners erop dat zij zich kosteloos kunnen inschrijven als woningzoekende bij Woonbedrijf/Vestide. Mochten zij op enig moment toch afzien van een woning binnen SPACE-S dan is er geen inschrijftijd verloren gegaan bij Woonbedrijf of Vestide.
 • Het Matspuntensysteem is nieuw. Op een aantal punten zal dit nog moeten worden uitgewerkt. Dit willen we doen samen met onze SPACE-S-bewoners. Het betreft onder meer de toewijzing van woningen aan groepen en toewijzing aan tweede generatie huurders.

Het systeem van Matspunten is dus eigenlijk een sociaal toewijzingssysteem dat de inbreng van toekomstige bewoners beloont. Het systeem is vernoemd naar Mats Horbach, de 500e Facebookfan van SPACE-S. Matspunten gelden voor alle typen woningen, behalve voor begeleid wonen.

Kan ik een woning reserveren of ruilen?

Als er een woning vrijkomt, zetten we deze een week op de website. Staat er een woning bij die bij jou past? Dan kun je er meteen op reageren! Voorwaarde is wel dat je minimaal 2 Matspunten hebt. En degenen die al hebben gereserveerd, hebben voorrang op de nieuwe bewoners.

> Alles over reageren en ruilen.

Wat is het DNA van SPACE-S?

Het DNA van SPACE-S is meer dan alleen wonen. Uit alle woonwensen blijkt dat toekomstige bewoners zoeken naar een wijk op Strijp-S waar zij niet alleen wonen, maar bijvoorbeeld ook werken, ontspannen, ontmoeten of hun passie uitoefenen.

Het DNA van SPACE-S draait daarnaast om verbinden. Het verbinden van de behoefte aan groen in een stedelijke omgeving. De wens naar een wijk waar mensen elkaar ontmoeten om samen dingen te ondernemen, maar waar je zelf je eigen plekje hebt als je hier even geen behoefte aan hebt. Daarnaast wil SPACE-S een duidelijk kader bieden; bijvoorbeeld in planning en woonkosten; maar tegelijk ook de flexibiliteit bieden aan mensen om hun eigen woning en wijk vorm te geven.

Dit DNA is samen met bewoners bepaald aan de hand van input uit bijeenkomsten, discussies en gesprekken.

dna-nieuws

Hoe ziet SPACE-S eruit?

SPACE-S bestaat straks uit 7 heel verschillende gebouwen, die toch een eenheid vormen. Tussen de gebouwen en op de daken vind je verschillende hofjes en tuinen. Een mooie combinatie tussen stedelijk en groen. In onderstaand filmpje lijkt het of je al rond kunt lopen in de wijk én een aantal woningen van binnen kunt bekijken!

> Dit is het ontwerp van SPACE-S
> Zo ziet SPACE-S er nu tijdens de bouw uit

Kan ik gebruik maken van collectieve ruimtes op SPACE-S?

Ja, dat kan! ‘Samen’ is een belangrijk onderdeel van SPACE-S, dus je kunt elkaar op verschillende collectieve plekken ontmoeten. Zowel binnen als buiten. Binnen vind je een buurthuis en een woonkamer. Ook vind je er twee serres die in verbinding staan met een daktuin. Verder is er nog een grote daktuin met moestuin en tussen de gebouwen vind je verschillende groene hofjes. En er komen gezamenlijke wasmachines.

> Alles over de collectieve ruimtes

Wat voor woningen komen er op SPACE-S?

In totaal komen er 402 woningen op SPACE-S:

> Op deze woningen kun je nu reageren!

Waar kan ik mijn auto parkeren als ik op SPACE-S woon?

Je kunt je auto op 3 manieren parkeren:

 1. Op SPACE-S zijn 52-54 plaatsen. Dit zijn overdekte, eigen plaatsen die je huurt voor 90 tot 95 euro per maand;
 2. Op het parkeerterrein van de studentenflat aan de Cederlaan, op 4 minuten lopen. Hier zijn 36 eigen plaatsen te huur voor 60,50 euro per maand (prijspeil 2016, gelijk aan Mobility-S);
 3. Op een parkeerplaats op Strijp-S. Dit regel je via Mobility-S. Je hebt geen eigen plek. Deze optie kost 60,50 euro per maand (prijspeil 2016).

Let op: bezoek kan de auto tegen betaling op Strijp-S parkeren. De fiets parkeren zij gratis op Strijp-S.

> Alle info over parkeren.

Parkeerplaatsen SPACE-S

Waar schijnt de zon op SPACE-S?

De een woont graag met het raam vol in de zon, de ander zoekt graag een koelere woning. En in welk hofje kun je eigenlijk lekker in de zon zitten of juist afkoelen in de schaduw? We hebben een filmpje voor je gemaakt waarop je ziet waar de zon elk uur schijnt, zowel in het voorjaar als in het najaar. De oranje markeringen laten zien waar je de dakterrassen vindt.

Waar waait de wind op SPACE-S?

Een verkoelende bries kan heerlijk zijn, maar een gierende wind is niet prettig. Gelukkig levert de wind geen problemen op en dempen de gebouwen en de bomen de wind voldoende. Behalve op de dakterrassen natuurlijk. Lees hier meer over het windrapport van SPACE-S.

Waar vind ik alle plattegronden van de woningen?

Alle plattegronden staan in de Reserveringsmap, verdeeld per gebouw. Ook vind je hier een lijst met alle woningen, waarop is aangegeven welke woningen nog beschikbaar zijn.

Staat jouw vraag er niet tussen?

We helpen je graag verder op de volgende manieren:

Via e-mail: info@space-s.nl
Telefonisch: 040-243 43 43
Of via Facebook