Veel gestelde vragen en antwoorden

Vragen over SPACE-S? Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen.

Tip: je zoekt sneller als je eerst kiest voor een categorie.

Wat is SPACE-S?

SPACE-S is een nieuwe buurt met 402 woningen op Strijp-S. Een bijzondere buurt, omdat bewoners vanaf het begin meewerken. Aan het ontwerp, de indeling en types van de woningen, de gezamenlijke ruimtes, het DNA en de manier van samen leven.

Dit leverde een grote variatie aan woningen op: appartementen, lofts, woon- en werkcombinaties, kamers en studio’s voor studenten en woningen met woonbegeleiding. Ook zijn er veel gezamenlijke voorzieningen, zoals hofjes, daktuinen, een buurthuis en gezamenlijke wasmachines. En het belangrijkst: de buurt is heel betrokken!

In dit filmpje wordt SPACE-S aan je uitgelegd. Door Woonbedrijf én door de bewoners:

> Uitgebreid antwoord op de vraag wat SPACE-S is

Hoe schrijf ik mij in voor SPACE-S?

Kom naar de Belangstellendenavond! We organiseren deze vier keer per jaar. Op deze avond krijg je alle info over SPACE-S die je nodig hebt. En je kunt je meteen inschrijven op de Belangstellendenlijst. Zodra je daarop staat, kun je reageren op woningen die vrijkomen.

> Check de agenda voor de Belangstellendenavonden

> Meer info over inschrijven en meedoen

Wat zijn Matspunten?

Bewoners staan al vanaf het begin aan het roer bij SPACE-S. Op bijeenkomsten, online, tijdens excursies en onder elkaar dachten zij mee over SPACE-S. Over het ontwerp, de woningen, het samen leven…

Die inzet werd beloond met Matspunten. Hoe meer Matspunten, hoe hoger je op de Matslijst stond. Die Matslijst bepaalde de volgorde van het reserveren van een woning. Niet je inschrijftijd, maar je inzet bepaalde dus jouw kansen op een woning.

De Matslijst is nu gesloten en je kunt geen Matspunten meer verdienen.

Wat is het DNA van SPACE-S?

Het DNA van SPACE-S is meer dan alleen wonen. Uit alle woonwensen blijkt dat toekomstige bewoners zoeken naar een wijk op Strijp-S waar zij niet alleen wonen, maar bijvoorbeeld ook werken, ontspannen, ontmoeten of hun passie uitoefenen.

Het DNA van SPACE-S draait daarnaast om verbinden. Het verbinden van de behoefte aan groen in een stedelijke omgeving. De wens naar een wijk waar mensen elkaar ontmoeten om samen dingen te ondernemen, maar waar je zelf je eigen plekje hebt als je hier even geen behoefte aan hebt. Daarnaast wil SPACE-S een duidelijk kader bieden; bijvoorbeeld in planning en woonkosten; maar tegelijk ook de flexibiliteit bieden aan mensen om hun eigen woning en wijk vorm te geven.

Dit DNA is samen met bewoners bepaald aan de hand van input uit bijeenkomsten, discussies en gesprekken.

dna-nieuws

Hoe ziet SPACE-S eruit?

SPACE-S bestaat uit 7 heel verschillende gebouwen, die toch een eenheid vormen. Tussen de gebouwen en op de daken vind je verschillende hofjes en tuinen. Een mooie combinatie tussen stedelijk en groen. In onderstaand filmpje loop je virtueel rond in de wijk.

> Zo ziet SPACE-S eruit

Zijn er collectieve ruimtes op SPACE-S?

Ja, dat kan! ‘Samen’ is een belangrijk onderdeel van SPACE-S, dus je kunt elkaar op verschillende collectieve plekken ontmoeten. Zowel binnen als buiten. Binnen vind je een buurthuis en een woonkamer. Ook vind je er twee serres die in verbinding staan met een daktuin. Verder is er nog een grote daktuin met moestuin en tussen de gebouwen vind je verschillende groene hofjes. En er komen gezamenlijke wasmachines.

> Alles over de collectieve ruimtes

Wat voor woningen heeft SPACE-S?

In totaal zijn er 402 woningen op SPACE-S:

Waar kan ik mijn auto parkeren als ik op SPACE-S woon?

Je kunt je auto op 3 manieren parkeren:

 1. Op SPACE-S zijn 52-54 plaatsen. Dit zijn overdekte, eigen plaatsen die je huurt voor 92,50 euro per maand. Deze zijn nu allemaal gereserveerd. Wil je op de wachtlijst, stuur dan even een mailtje naar info@woonbedrijf.com;
 2. Op het parkeerterrein van de studentenflat aan de Cederlaan, op 4 minuten lopen. Hier zijn 36 eigen plaatsen te huur voor 66 euro per maand. Er zijn nog plaatsen te huur. Interesse? Stuur even een mailtje naar info@woonbedrijf.com;
 3. Op een parkeerplaats op Strijp-S. Dit regel je via Mobility-S. Je hebt geen eigen plek. Deze optie kost 73 euro per maand.

Let op: bezoek kan de auto tegen betaling op Strijp-S parkeren. De fiets parkeren zij gratis op Strijp-S.

> Alle info over parkeren.

Wat doe ik met zaken die ik zelf heb gemaakt/ geïnstalleerd als ik verhuis?

Laten zitten of weghalen
Je mag zelf zaken in je woning veranderen. Als je gaat verhuizen, bekijkt de gebiedsbeheerder tijdens de eerste opname of de verandering voldoet aan de eisen van Woonbedrijf. Dat betekent dat deze schoon, (technisch) heel en veilig is en geen overlast geeft. Als dat zo is, dan mag je het laten zitten. Zo niet, dan moet je het repareren of weghalen.

Meenemen
Natuurlijk mag je je verandering meenemen naar je volgende woning. Bijvoorbeeld als je zelf een keuken hebt geplaatst. Soms betekent dit wel dat je woning terug moet brengen naar de standaarduitrusting. Extra toevoegingen, zoals een extra keukenkastje dat je zelf hebt geplaatst en weer meeneemt, hoef je nooit te vervangen.

Overname door volgende huurder
Soms wil een volgende huurder je een vergoeding geven voor een verbetering die jij hebt geplaatst. Dit spreek je dan samen met de gebiedsbeheerder af.

Hoe moet ik een zelf geplaatste keuken of extra’s achterlaten als ik verhuis?

Als je gaat verhuizen, beoordeelt de gebiedsbeheer of je keuken voldoet aan de standaardeisen van Woonbedrijf. Dat betekent: schoon, heel en veilig. Alles wat hier niet aan voldoet, moet je verwijderen of repareren.

Complete keuken
Een complete keuken moet 3 onder- en bovenkastjes en tegelwerk hebben. De kwaliteit moet gelijk zijn aan de keukens die Woonbedrijf plaatst. Voldoet je keuken hieraan, dan hoef je verder niets te doen. Voldoet de keuken niet, dan vervang je de keuken door de standaardkeuken van Woonbedrijf. De kosten hiervan betaal je zelf.

Je keuken kan ook luxer zijn dan de standaardkeuken van Woonbedrijf. We geven hier geen vergoeding voor. Maar je kunt er wel voor kiezen om je keuken mee te nemen en de standaardkeuken te (laten) plaatsen. De kosten betaal je ook dan zelf.

Extra keukenkastjes
Extra keukenkastjes mag je meenemen, maar je mag ze ook laten hangen. Soms wil de volgende huurder hier een vergoeding voor betalen. Wij geven hier geen vergoeding voor.

Verlengd aanrechtblad
Een verlengd aanrechtblad moet je zo achterlaten. We geven hier geen vergoeding voor.

Kan ik spullen ophangen aan de muren en het plafond?

Lichte spullen als schilderijen en fotolijsten kunnen aan elke wand hangen. Verder hangt het van de wand af wat je kunt ophangen en hoe je spullen ophangt:

Wanden van beton
Dit zijn stevige muren waar je ook wat zwaardere spullen kunt ophangen. Houd er wel rekening mee dat betonwanden erg hard zijn en je dus goed gereedschap nodig hebt.

Metalstudwanden van de badkamer en het toilet
Je kunt spullen ophangen aan deze muren, maar je hebt wel speciale pluggen voor gipswanden (‘holle wandpluggen’) nodig.

Woningscheidende metalstudwanden
Deze wanden vragen speciale aandacht. Als je hierin schroeft of boort, kunnen er geluidslekken en gevaar voor brandoverslag ontstaan. Deze wanden komen op een beperkt aantal plaatsen voor.

Als dit voor jouw woning geldt, zie je op volgjewoning.nl onder ‘kavelniveau’ dat je alternatieve ophangsystemen moet toepassen.

Plafonds
Je mag gewoon spullen aan je plafond ophangen. Houd er wel rekening mee dat je niet dieper dan 5 centimeter boort, omdat je anders leidingen kunt raken.

Hoe hoog is mijn plafond?

Appartement
De hoogte van een appartement is ongeveer 2,7 meter hoog.

Loft
De ‘vrije hoogte’ van de lofts, ofwel de ruimte tussen de bovenkant van de dekvloer en de onderkant van het plafond, is:

 • Blok 1 – 6e en 7e verdieping => 5,06 m1;
 • Blok 5 – 7e/8e/14e verdieping => 5,06 m1;
 • Blok 5 – 15e verdieping => 4,70 m1;
 • Blok 4 – 4e verdieping => 4,70 m1

Deze ‘vrije hoogte’ tussen de tussenvloer en de bovenkant van de constructieve plaat op de balklaag, is:

 • Blok 1 – 6e en 7e verdieping => ca. 2,60 m1;
 • Blok 5 – 7e/8e/14e verdieping => ca. 2,6 m1;
 • Blok 5 – 15e verdieping => ca. 2,10 m1;
 • Blok 4 – 4e verdieping => ca. 2,10 m1.

Wat voor vloerbedekking mag ik gebruiken?

Hoe mooi je de betonlook misschien ook vindt, het is verplicht om je vloer te bedekken. Zo blijft de vloer heel en voorkom je overlast. Zorg dus voor een goede vloerafwerking, zoals marmoleum, parket, vinyl, laminaat of vloerbedekking. Net wat bij jouw smaak past!

Wij hebben geen strenge regels voor deze keuze, behalve voor de isolatie van geluid. Een tegelvloer kan niet zomaar en laminaat vraagt om goede isolatie. De vloerverwarming beperkt je ook nauwelijks in je keuze.

Kan ik een tussenvloer (laten) plaatsen?

De eerste bewoners van de lofts hebben een keuze gemaakt voor de tussenvloer. Deze verschilt nu dus per loft. Als jij reageert op een loft dat vrijkomt, bespreken we met je wat voor tussenvloer er is, wat dit voor jou betekent en welke mogelijkheden je eventueel nog hebt.

Wat is de maximale balklengte in het trappenhuis?

De maximale lengte is 2.80 meter.

Krijg ik een vergoeding als ik zelf een tussenvloer heb geregeld?

Als jouw tussenvloer technisch verantwoord is, geen overlast geeft en schoon, heel en veilig is, dan krijg je van Woonbedrijf een vergoeding als je verhuist.

Deze vergoeding berekenen op een vaste manier. We gaan uit van de helft van de aanschafwaarde op basis van de prijslijst van Stam + De Koning. Deze vergoeding wordt jaarlijks geïndiceerd, waarbij we rekening houden met een afschrijftermijn. Deze gaat in na het tiende jaar en eindigt bij het twintigste jaar.

Staat jouw vraag er niet tussen?

We helpen je graag verder op de volgende manieren:

Via e-mail: vereniging@space-s.nl
Of via Facebook