Veel gestelde vragen eigen woning

Op SPACE-S kun je veel kiezen. Bijvoorbeeld hoe je keuken eruit gaat zien. Maar hoe doe je dat en waar moet je aan denken? Dat lees je hier!

Tip: op volgjewoning.nl maak jij alle keuzes voor je woning. Hier vind je ook de keuzes die je kunt maken!

Vragen antwoorden over SPACE-S in het algemeen, over meedoen, Matspunten , reserveren en het ontwerp vind je op de algemene FAQ-pagina!

Waar vind ik de plattegronden?

Wat is het beleid van Woonbedrijf bij zelf aangebrachte voorzieningen (ZAV)?

Laten zitten
Je mag zelf verbeteringen in je woning aanbrengen. Als je gaat verhuizen, bekijkt de gebiedsbeheerder tijdens de eerste inspectie of de verbetering voldoet aan de eisen van Woonbedrijf. Dat betekent dat deze schoon, (technisch) heel en veilig is en geen overlast geeft. Is dit het geval? Dan mag je de verbetering laten zitten.

Meenemen
Neem je de verbetering liever mee naar een volgende woning? Dat mag ook. Soms betekent dit wel dat je woning terug moet brengen naar de standaarduitrusting. Extra toevoegingen, zoals een extra keukenkastje dat je zelf hebt geplaatst en weer meeneemt, hoef je nooit te vervangen.

Overname door volgende huurder
Soms wil een volgende huurder je een vergoeding geven voor een verbetering die jij hebt geplaatst. Dit spreek je dan samen met de gebiedsbeheerder af. De volgende huurder is dan verantwoordelijk voor het onderhoud van de verbetering.

Hoe ziet de basiskeuken eruit?

Standaard plaatsen we in elke woning een keuken met 3 bovenkasten en 3 onderkasten (bij studentenwoningen plaatsen we 2 in plaats van 3 kasten) van het merk Bribus. Hoe deze kasten eruit zien, bepaal je zelf. Je kunt kosteloos kiezen uit een aantal verschillende kleuren, handvatten en werkbladen.

Standaard zit er een afzuigkap in je woning en bijna elke keuken krijgt de mogelijkheid om een vaatwasser aan te sluiten, met uitzondering van de studentenwoningen. Voor het fornuis, de vaatwasser en andere apparatuur zorg je zelf. Wij verhuren namelijk geen apparatuur en zo houden we de huur voor jouw woning zo laag mogelijk.

Hoe moet ik een zelf geplaatste keuken of extra’s aan de keuken achterlaten?

Als je gaat verhuizen, beoordeelt de gebiedsbeheer of je keuken voldoet aan de standaardeisen van Woonbedrijf. Dat betekent: schoon, heel en veilig. Alles wat hier niet aan voldoet, moet je verwijderen of herstellen.

Complete keuken
Een complete keuken moet 3 onder- en bovenkastjes en tegelwerk hebben van gelijkwaardige kwaliteit als de keuken die Woonbedrijf zou hebben geplaatst. Voldoet je keuken hieraan, dan hoef je verder niets te doen. Voldoet de keuken niet, dan dien je de keuken te vervangen door de standaardkeuken van Woonbedrijf. De kosten hiervan zijn voor jou.

Je keuken kan ook luxer zijn dan de standaardkeuken van Woonbedrijf. We geven hier geen vergoeding voor. Maar je kunt er wel voor kiezen om je keuken mee te nemen en de standaardkeuken te (laten) plaatsen. De kosten hiervan zijn voor jou.

Extra keukenkastjes
Extra keukenkastjes mag je meenemen, maar je mag ze ook laten hangen. Soms wil de volgende huurder hier een vergoeding voor betalen. Wij geven hier geen vergoeding voor.

Verlengd aanrechtblad
Een verlengd aanrechtblad moet je zo achterlaten. We geven hier geen vergoeding voor.

Kook ik op gas of op elektriciteit?

Op SPACE-S is geen gas aanwezig. Je kookt dus op een elektrische kookplaat. Je kiest zelf of je een keramische kookplaat of een elektrische kookplaat wilt. De keuken wordt zonder kookplaat geleverd. Informeer voordat je een keuze maakt even via info@space-s.nl.

Hoe werkt de afzuigkap in de keuken?

De afzuigkap werkt zonder motor en is met een flexibele pijp aangesloten op het afzuigsysteem.

Kan ik een wasdroger plaatsen in mijn woning?

Of je een wasdroger kunt plaatsen, hangt af van de ruimte in je woning. Let wel op het type droger vanwege het afvoeren van vocht.

Kan ik zelf een badkamer plaatsen?

Je kunt geen eigen badkamer plaatsen. Bij hoogbouw is het extra belangrijk dat alle badkamers goed waterdicht afgewerkt worden. Lekkages leveren namelijk veel problemen op voor de onderburen. Daarom kiezen wij er voor alle zekerheid voor om alle badkamers zelf af te werken.

Krijg ik een staand of een hangend toilet?

Standaard plaatsen we in elke woning een staand toilet. Tegen bijbetaling kun je ook kiezen voor een hangend toilet.

Kan ik de plaats of draairichting van de deuren nog aanpassen?

Voor de plaats en de draairichting van de deuren hebben we goed gekeken naar wat handig is in de woning, voor nu en in de toekomst. In principe staat de plaats van de deuren nu vast. Zeker deuren in dragende wanden kunnen niet meer verplaatst worden. De draairichting van binnendeuren kan in veel gevallen nog aangepast worden. Wij kijken dan wel mee of deze verandering inderdaad handig is, ook voor toekomstige bewoners.

Hoe worden de muren afgewerkt?

De metalstudwanden (tussenmuren) leveren we behangklaar op. Alle wanden zijn behangklaar. Dat wil niet zeggen dat ze direct geschikt zijn om te schilderen.

We betegelen de wanden van de badkamer en van het toilet. In de badkamer lopen de tegels tot het plafond, in het toilet tot ongeveer 1.50 meter hoogte. Ook in de keuken komt tegelwerk bij het keukenblok.

Afwerking metal stud wanden

Voorbeeld van meta stud wanden bij oplevering.

Afwerking betonwand

Voorbeeld van een betonwand bij oplevering.

Kan ik het wit spuitwerk op het plafond van mijn loft achterwege laten?

Ja, je mag het plafondspuitwerk laten vervallen. Je behoudt dan de industriële betonlook zoals hieronder op de foto! Je krijgt hier geen vergoeding voor.

Afwerking plafond

Afwerking plafond zonder wit spuitwerk. Hier met zichtbare buizen.

Kan ik dingen ophangen aan de wanden en het plafond?

Lichte spullen als schilderijen en fotolijsten kunnen aan elke wand hangen. Verder hangt het van de wand af wat je kunt ophangen en hoe je spullen ophangt:

Wanden van beton
Dit zijn stevige muren waar je ook wat zwaardere spullen kunt ophangen. Houd er wel rekening mee dat betonwanden erg hard zijn en je dus goed gereedschap nodig hebt.

Metalstudwanden van de badkamer en het toilet
Je kunt spullen ophangen aan deze muren, maar je hebt wel speciale pluggen voor gipswanden (‘holle wandpluggen’) nodig.

Woningscheidende metalstudwanden
Deze wanden vragen speciale aandacht. Als je hierin schroeft of boort, kunnen er geluidslekken en gevaar voor brandoverslag ontstaan. Deze wanden komen op een beperkt aantal plaatsen voor.

Als dit voor jouw woning geldt, zie je op volgjewoning.nl onder ‘kavelniveau’ dat je alternatieve ophangsystemen moet toepassen.

Plafonds
Je mag gewoon spullen aan je plafond ophangen. Houd er wel rekening mee dat je niet dieper dan 5 centimeter boort, omdat je anders leidingen kunt raken.

Hoe hoog is mijn plafond?

Appartement
De hoogte van een appartement is ongeveer 2,7 meter hoog.

Loft
De ‘vrije hoogte’ van de lofts, ofwel de ruimte tussen de bovenkant van de dekvloer en de onderkant van het plafond, is:

 • Blok 1 – 6e en 7e verdieping => 5,06 m1;
 • Blok 5 – 7e/8e/14e verdieping => 5,06 m1;
 • Blok 5 – 15e verdieping => 4,70 m1;
 • Blok 4 – 4e verdieping => 4,70 m1

Deze ‘vrije hoogte’ tussen de tussenvloer en de bovenkant van de constructieve plaat op de balklaag, is:

 • Blok 1 – 6e en 7e verdieping => ca. 2,60 m1;
 • Blok 5 – 7e/8e/14e verdieping => ca. 2,6 m1;
 • Blok 5 – 15e verdieping => ca. 2,10 m1;
 • Blok 4 – 4e verdieping => ca. 2,10 m1.

Wat is de hoogte van mijn ramen?

De hoogte van je ramen verschilt per gebouw. Binnenkort publiceren we de gevelaanzichten online.

Wat betekenen de gestippelde muren op de plattegronden?

Gestippelde muren zijn muren die wij in principe wel plaatsen, met eventuele deuren erin. Maar je kunt ervoor kiezen om deze muren weg te laten.

Hoe worden de vloeren opgeleverd?

We leveren je vloer vlak maar onafgewerkt af, dus als dekvloer. Deze is niet geschikt om direct als vloer te gebruiken, ook niet als je hem behandelt met bijvoorbeeld olie of vernis. Zorg dus voor een goede vloerafwerking, zoals marmoleum, parket, vinyl, laminaat of vloerbedekking. Net wat bij jouw smaak past!

Wij hanteren geen strenge regels voor deze keuze, behalve voor de isolatie van geluid. Een tegelvloer kan niet zomaar en laminaat vraagt om goede isolatie. De vloerverwarming beperkt je ook nauwelijks in je keuze. Via volgjewoning.nl krijg je hier meer informatie over.

Afwerking metal stud wanden

Afwerking vloer en metal stud wanden. Het plafond is niet representatief voor SPACE-S.

Wat voor vloerbedekking mag ik gebruiken?

We leveren je vloer vlak maar onafgewerkt af, dus als dekvloer. Deze is niet geschikt om direct als vloer te gebruiken, ook niet als je hem behandelt met bijvoorbeeld olie of vernis. Zorg dus voor een goede vloerafwerking, zoals marmoleum, parket, vinyl, laminaat of vloerbedekking. Net wat bij jouw smaak past!

Wij hanteren geen strenge regels voor deze keuze, behalve voor de isolatie van geluid. Een tegelvloer kan niet zomaar en laminaat vraagt om goede isolatie. De vloerverwarming beperkt je ook nauwelijks in je keuze. Wij leggen je hier later meer over uit.

Wat zijn de mogelijkheden voor het aanbrengen/uitbreiden van de tussenvloeren?

Hieronder zie je de tekeningen en prijsoverzichten van het uitbreiden van de tussenvloer. Houd er rekening mee dat er ook een reling of borstwering op de tussenvloer moet komen. Voor meer informatie kun je altijd bij Claudia van Stam + De Koning terecht en ook op volgjewoning.nl vind je meer informatie.

Blok 1
Uitbreidingsopties tussenvloer
Prijzen tussenvloer

Blok 4
Uitbreidingsopties tussenvloer
Prijzen tussenvloer

Blok 5
Uitbreidingsopties tussenvloer
Prijzen tussenvloer

In de prijsoverzichten zie je twee opties: het laten plaatsen door Stam + De Koning of alleen het laten leveren van de materialen door Stam + De Koning. Je plaatst de tussenvloer dan zelf. Natuurlijk mag je er ook voor kiezen om helemaal zelf voor de tussenvloer te zorgen.

Kan ik de tussenvloer zelf (laten) plaatsen?

Je kiest zelf wie jouw tussenvloer plaatst:

 • Stam + De Koning verzorgt je tussenvloer;
 • Jij plaatst zelf je tussenvloer of je laat dit doen;
 • Je bestelt een materialenpakket met handleiding bij Stam + De Koning, zodat je hiermee zelf de tussenvloer kunt maken. De materialen liggen dan al in je loft.

Regel je het zelf?
Houd dan goed rekening met de afmetingen van je bouwmaterialen. Je kunt je tussenvloer namelijk pas na oplevering van je woning plaatsen, dus je bouwmaterialen moeten door de afgewerkte trappenhuizen, liften en gangen naar je woning gebracht worden. Wees dus voorzichtig en voorkom beschadigingen. De maximale balklengte via het trappenhuis naar de lofts is 2.80 meter.

Let er ook goed op dat de kolommen waarop de tussenvloer rust de afwerkvloer niet te veel belasten en beschadigen.

Wij adviseren je om vooraf met de gebiedsbeheerder te overleggen, zodat je precies weet waar je tussenvloer aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vergoeding als je later verhuist.

Wat is de maximale balklengte in het trappenhuis?

De maximale lengte is 2.80 meter.

Wat is de hoogte tussen de tussenvloer op de badkamer en het plafond?

In je loft is de ‘vrije hoogte’, ofwel de ruimte tussen de tussenvloer en de bovenkant van de constructieve plaat op de balklaag:

 • Blok 1 – 6e en 7e verdieping => ca. 2,60 m1;
 • Blok 5 – 7e/8e/14e verdieping => ca. 2,6 m1;
 • Blok 5 – 15e verdieping => ca. 2,10 m1;
 • Blok 4 – 4e verdieping => ca. 2,10 m1.

Wat is de belastbaarheid van de tussenvloeren op de badkamer?

Deze tussenvloer is net zo beloopbaar/belastbaar als een gewone vloer in een normale woning: 175 kg/m2.

Krijg ik een vergoeding als ik zelf een tussenvloer heb aangebracht?

Is de tussenvloer technisch verantwoord, geeft deze geen overlast en is hij schoon, heel en veilig? Dan krijg je van Woonbedrijf een vergoeding als je verhuist.

Deze vergoeding berekenen op een vaste manier. We gaan uit van de helft van de aanschafwaarde op basis van de prijslijst van Stam + De Koning. Deze vergoeding wordt jaarlijks geïndiceerd, waarbij we rekening houden met een afschrijftermijn. Deze gaat in na het tiende jaar en eindigt bij het twintigste jaar.

Biedt Woonbedrijf een standaardladder of standaardtrap aan voor de lofts?

Nee, wij bieden standaard een loft met een tussenvloer als bergruimte. Gezien de hoogte boven de tussenvloer kunnen we de ruimte boven je badkamer namelijk niet aanbieden als ‘verblijfsgebied’. Als je deze ruimte beter bruikbaar en bereikbaar wil maken dan kun je er zélf voor kiezen om een ladder of trap aan te (laten) brengen.

Via volgjewoning.nl kun je Stam + De Koning opdracht geven om een ladder of trap te maken. Houd er wel rekening mee dat er ook een leuning en hekwerk nodig is als je de ruimte op de badkamer veilig wil gebruiken, bijvoorbeeld om er een bed neer te zetten.
De prijs van deze ladders en relingen hangen af van het ontwerp.

Alleen als je wensen hebt die niet veilig zijn en niet aan de regels voldoen, kan Stam + De Koning ze niet uitvoeren.

Komt er bij elke woning een aparte berging?

Elke zelfstandige woning groter dan 50m2 krijgt een aparte bergruimte buiten de woning. Meestal ongeveer 4 tot 6 m2 groot. Waar precies jouw berging komt, zoeken we nog uit. Dat is even puzzelen, omdat er veel woningen op een kleine oppervlakte komen. Soms komt je berging op jouw verdieping, soms beneden en soms in een aangrenzend gebouw.

Waar zit mijn meterkast?

De meterkast zit buiten je woning. Natuurlijk is deze afsluitbaar.

Wat voor verwarming komt er in de woningen?

Alle woningen krijgen vloerverwarming. Je ziet dus geen radiatoren in de kamers. Ennatuurlijk levert de stadsverwarming voor jouw vloerverwarming. De leverancier kun je niet zelf kiezen. Elke bewoner sluit hiervoor zelf een contract af met Ennatuurlijk.

Meer weten? Lees alles over warmte op SPACE-S of ga naar de website van Ennatuurlijk.

Kan ik de plaats van stopcontacten en tv-aansluiting aanpassen?

In appartementen kun je deze plekken niet meer aanpassen, omdat deze worden ingebouwd. Een extra stopcontact plaatsen kan wel. Lofts bieden meer speling in deze plekken omdat we er daar voor kiezen om de stopcontacten als ‘opbouw’ uit te voeren. Claudia van Stam + De Koning kijkt graag met je mee naar de mogelijkheden.

Kunnen de ventilatie- en elektragoten aan het plafond verschoven worden?

Loft
Ja, je mag de luchttoevoerleidingen (ventilatie) en de elektragoten laten verplaatsen. Bedenk hierbij wel dat de geplande aansluitpunten in de plafonds en/of wanden al vastliggen. Ook zijn er kosten verbonden aan het verplaatsen, omdat de installateurs hun tekeningen aan moeten passen.

Appartement
In appartementen zijn de elektragoten en luchttoevoerleidingen niet zichtbaar.

Komt er een internetaansluiting?

Elke woning krijgt een standaard Ziggo-aansluiting en in elke meterkast bereiden we een glasvezelkabel voor . Zo kun jij zelf je provider kiezen.

Wat voor deur komt er naar mijn balkon?

Alle woningen krijgen een gewone draaideur naar het balkon. Schuifpuien zijn te kostbaar en bovendien passen schuifpuien niet in alle woningen.

Wat voor hek komt er op mijn balkon?

De balkonhekken verschillen per gebouw. Binnenkort publiceren we de gevelaanzichten van de gebouwen online, hierop zie je de balkonhekken van jouw gebouw.

Wat betekent het als mijn balkon wordt dichtgezet?

Sommige balkons moeten vanwege geluidseisen afsluitbaar zijn, met name in blok 5 en 6. Deze balkons voorzien we van transparantie schermen die je zelf open of dicht kunt doen.

Worden de woningen voorzien van zonwering?

Nee. Woonbedrijf geeft ook later geen toestemming voor het plaatsen van zonwering. Je mag wel zonwering aan de binnenkant van het glas plaatsen. De gevels aan de zuidzijde zijn voorzien van zonwerend glas.

Is er een gezamenlijke opbergplek voor ladders en rolsteigers voor de lofts?

Ladders en rolsteigers zijn natuurlijk handige hulpmiddelen in een loft, die eventueel gezamenlijke aankopen van loftbewoners kunnen zijn. Maar er komt geen gezamenlijke opbergplek voor ladders en rolsteigers. De ruimte op SPACE-S voor gezamenlijke opslag is namelijk beperkt. Met bewoners kijken we op een later moment naar het gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes.

Mogen studenten zelf keuzes maken voor de gemeenschappelijke ruimtes?

De woongroepen voor studenten hebben een gezamenlijke keuken, woonkamer, douche en toilet. Hiervoor mag je als groep zelf de keuzes maken!

Keuzes zonder kosten
Veel keuzes brengen geen kosten met zich mee, zoals de kleur van de tegels in de badkamer en keuken en de kleur van het aanrechtblad. Op het moment dat de deadline voor deze keuzes aanbreekt, maken de studenten die op dat moment bekend zijn de keuze. Ook als dit maar één student is. Als er nog geen studenten bekend zijn, maakt Woonbedrijf de keuze.

Keuzes met kosten
Sommige keuzes brengen kosten met zich mee. Bijvoorbeeld een thermostatische douchekraan of een extra keukenkastje. Deze keuze kan alleen gemaakt worden als alle bewoners van de woongroep bekend zijn op het moment van de deadline. Als er bijvoorbeeld nog twee kamers vrij zijn, kan de keuze voor een betaalde optie niet gemaakt worden. In dat geval maakt Woonbedrijf de keuze.

Hoe worden de energiekosten van studentenkamers gemeten?

Het water-, elektra- en warmteverbruik in woongroepen voor studenten wordt per groep gemeten. Je betaalt deze kosten dan ook per groep. Er komt geen individuele meter in elke kamer.