Daktuin blok 4

Welkom op de prachtige daktuin van Space-S. Op deze pagina kunt u leuke feitjes en interessante weetjes over de planten vinden. Bij elke bak staat vermeld welke planten erin staan en of de planten eetbaar zijn met tips over het gebruik. Bekijk ook de regels voor de dakterrassen.

Bak 1

Zwarte Bamboe

De zwarte bamboe, wetenschappelijk de Phyllostachys nigra genoemd, heeft in het eerste jaar groene stengels die daarna verkleuren naar donkerbruin of zwart. De stengels kunnen ruim 5 meter hoog worden. De bamboe is origineel uit China naar Europa gehaald. Panda’s eten deze plant.

Anemoon

De anemoon, in het latijns ook wel de Ranunculaceae genoemd, zijn overblijvende kruiden afkomstig van de ranonkelfamilie. Deze plant komt vooral voor in noordelijke, gematigde gebieden. De anemoon kan zowel op het land als op het water bloeien. De naam van de anemoon is afkomstig uit de antieke oudheid, waar de nimf Anemona door godin Flora in een bloem veranderd werd.  De anemoon bloeit in de periode mei tot juni. De anemoon kan niet tegen droogte dus de grond moet regelmatig nat gemaakt worden.

Eetbaar: De anemoon is niet eetbaar! Zowel bij aanraking als bij inname kan last van de darmen, buik en een branderig gevoel in mond en keel voorkomen.

Bak 2

Azalea

De azalea is in de loop van honderden jaren selectief gekweekt door de mens. Inmiddels zijn er al meer dan 10,000 verschillende varianten! In Nederland bloeit de azalea in de lente van mei tot juni.

Eetbaar: De azalea is absoluut niet eetbaar! De bladeren en nectar zijn zeer giftig! In delen van Turkije worden azalea’s opzettelijk aan bijen gevoerd. De honing die geproduceerd wordt is bewustzijnsveranderend en soms dodelijk. Deze honing wordt ‘’Mad-Honey’’ genoemd.

Bak 3

Appelmunt

De appelmunt is een kruising van aarmunt en watermunt. De plant dankt zijn naam aan de smaak en geur van de blaadjes die erg op die van appel lijkt.

Eetbaar: Appelmunt is uitzonderlijk lekker voor in de thee! De bladeren kunnen erg gemakkelijk vers of gedroogd gebruikt worden.

Genezende werking: Muntthee is goed bij verkoudheid, de damp werkt bij een verstopte neus. Munt werkt tevens krampwerend, is goed tegen misselijkheid en migraine. Enkele blaadjes munt toevoegen aan het badwater werkt opwekkend en verfrissend.

Bak 4

Narcissen

De narcis, ook wel de Amaryllidaceae genoemd, is een geslacht van de bolgewassen uit de narcisfamilie. De naam narcis is afkomstig uit de Griekse mythologie, uit het verhaal van Narcissus die verliefd werd op zichzelf. De narcis bloeit in de periode februari tot mei. De narcis is gemakkelijk in de verzorging, hij heeft alleen water nodig wanneer de grond droog is, maar zeker niet te veel om rotting van de bloembollen te voorkomen.

Eetbaar: De narcis is niet eetbaar! Deze is giftig en kan tot spijsverteringsstoornissen leiden.

Goudsbloem

Goudsbloem, ook wel bekend om haar wetenschappelijke naam Calendula, is een geslacht uit de composietenfamilie. Van nature komen ze voor in het Middellandse Zeegebied tot in Iran. De kleuren van de bloem variëren van lichtgeel tot oranje. Ze bloeien in juni. 

Eetbaar:  Goudsbloemen zijn zeer geschikt om boter, soep of rijst goudgeel te kleuren. Dit kan zelfs het peperdure saffraan vervangen.

Genezende werking: Calendula wordt vaak gebruikt in zalven voor de huid. De plant staat bekend om haar herstellende krachten en beschermende en versterkende effect op de huid. Goudsbloem zalfjes zouden kunnen helpen tegen eczeem, acne en brandwonden.

Bak 5

Dahlia

De dahlia is een plantengeslacht uit de composietenfamilie en is oorspronkelijk afkomstig uit Mexico. Oorspronkelijk werd de dahlia geplant om de knol te gebruiken om te eten, maar door het vergeten te oogsten kwamen er prachtige bloemen uit. Sindsdien is de dahlia een sierplant. 

Eetbaar: De gehele plant van de dahlia is eetbaar. Deze heeft een radijsachtige smaak en is lekker en fleurig in een salade. Ook de wortel is heel voedzaam, al heeft deze niet zo’n lekkere smaak.

Papavers

De papaver, of klaproos, telt wereldwijd zo’n 60 soorten. Uit de soort Papaver somniferum wordt opium, morfine en heroïne gewonnen. Don’t do this at home!

Eetbaar: Natuurlijk kan er ook maanzaad uit gehaald worden. De zaadjes van de Papaver somniferum worden gedroogd en kunnen op brood worden gebruikt. Deze zaadjes hebben minimale verdovingskracht. Door de vele mineralen, oliezuur en linolzuur is maanzaad goed voor het hart en de hersenen!

Genezende werking: Een kompres van klaproos kan uitwendig gebruikt worden, bijvoorbeeld bij vermoeide of geïrriteerde ogen. Dit is, zoals je je kunt voorstellen, zonder enig risico.

Bak 6

Lavas

De lavas is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie. Deze wordt ook wel de Levisticum officinale genoemd, maar hij is beter bekend als de maggiplant. Lavas is afkomstig uit Zuid-Oost Azië, en is in Europa verspreid door de romeinen tijdens hun veroveringstochten. De lavas plant heeft graag een natte bodem en is in de zomerperiode naar eigen smaak te oogsten.

Eetbaar: Lavas heeft een zoutachtige, aromatische smaak die veel weg heeft van Maggi. De blaadjes zijn te gebruiken in stoofschotels en sauzen, of als basis voor een bouillon. Ook in een salade is lavas een goede toevoeging.

Genezende werking: De aftreksels van de bladeren en de wortels van de lavas plant werken maagversterkend en helpen bij buikkrampen en een opgeblazen gevoel. Een thee van lavasbladeren bevordert de eetlust en de spijsvertering.

Colakruid

Colakruid, ook wel citroenkruid genoemd, is een winterharde, grijs tot groen kleurige struik afkomstig uit Zuid-Europa. De jonge blaadjes aan de uiteinden van de tak hebben de verrassende geur van cola met citroen.

Eetbaar: Het aroma van colakruid is heerlijk en ruikt echt naar cola met citroen, de specifieke cola-smaak zal je echter niet aantreffen in je gerechten. De jonge uiteinden van de takken kunnen vers of gedroogd worden gebruikt om kwarkgerechten en salades mee te kruiden. Maar ook bij vet vlees en de daarbij behorende sauzen smaakt colakruid uitstekend. Doe een takje colakruid in een glas water en het kruid zal een zacht en subtiel aroma aan het water afgeven. Colakruid smaakt ook heerlijk in combinatie met tuinbonen. Verder is colakruid lekker in of bij yoghurt, kruidenazijn, salades, gevogelte en kruidenthee.

Bak 7

Dropkruid

Het dropkruid is een plant die smaakt naar drop. Het dropkruid is een plant uit de lipbloemenfamilie en wordt ook wel de Agastache genoemd. Hij is afkomstig uit China en Japan. Deze plant staat graag in natte grond, maar droogte kan hij ook wel aan en hij bloeit in de periode van juli tot en met september. Deze tak bevat methyl-eugenol wat fruitvliegjes op afstand houdt. Dus last van fruitvliegjes? Leg deze plant dan in de buurt!

Eetbaar: Zowel de bloemen, de blaadjes en de zaadjes zijn eetbaar. Deze kunnen worden verwerkt in cakes, pannenkoeken, brood, koekjes, en andere deegwaren. Verder is het een prima kruid om de smaak van salades en soepen mee te verrijken. Ook behoort het tot de weinige kruiden waarvan het een goed idee is om fruit, vooral zuur fruit, mee te bestrooien. Vroeger werd de plant gebruikt als basis voor een snoepje met dropsmaak. Je zou de eetbare plantonderdelen ook kunnen gebruiken om thee van te zetten.

Bak 8

Muhlenbergia

Muhlenbergia, ook wel muhly genoemd, is een geslacht planten in de gras familie. De naam is afkomstig van de Duits-Amerikaanse amateur botanist Gotthilf Heinrich Ernst Muhlenberg. De planten komen oorspronkelijk het meeste voor in Noord- en Zuid-Amerika.

Dit gras is ook erg goed voor dieren in het wild. Het biedt onderdak aan verschillende insecten waaronder vlinders, die graag ondersteboven aan de sprieten hangen tijdens stormen. Vogels houden ook van het zaad dat in de herfst gemaakt wordt en de takjes kunnen gebruikt worden voor het bouwen van een nest.

Dahlia

De dahlia is een plantengeslacht uit de composietenfamilie en is oorspronkelijk afkomstig uit Mexico. Oorspronkelijk werd de dahlia geplant om de knol te gebruiken om te eten, maar door het vergeten te oogsten kwamen er prachtige bloemen uit. Sindsdien is de dahlia een sierplant. 

Eetbaar: De gehele plant van de dahlia is eetbaar. Deze heeft een radijsachtige smaak en is lekker en fleurig in een salade. Ook de wortel is heel voedzaam, al heeft deze niet zo’n lekkere smaak.

Wonderboom

De wonderboom, met de wetenschappelijke naam ‘Ricinus communis’, is een tropische plant die oorspronkelijk uit Oost-Afrika komt. Ricinus is Latijns voor ’teek’. Deze naam verwijst naar bonen die door een bobbeltje op bepaalde teken lijken. De vruchten van de plant zijn wonderbonen, waaruit wonderolie geperst kan worden. De wonderolie werd al in 4000 v. Chr. gebruikt door de Egyptenaren als lampolie. Maar ook in India en China wordt de olie al sinds 2000 v. Chr. gebruikt als lampolie, laxeermiddel en medicinaal. Er is veel diversiteit in de kleur en bladvorm van de plant. Hierdoor is het een goede sierplant.

Eetbaar: Wonderbonen zijn giftig en dus niet eetbaar!

Bak 9

Kruipklokje

Het kruipklokje, ook wel de Campanula poscharskyana genoemd, is een overblijvend kruid uit de klokjesfamilie. Deze plant is oorspronkelijk afkomstig uit de Dinarische Alpen op de Balkan. Het kruipklokje bloeit in het voorjaar en in het begin van de zomer. Kruipklokjes hebben redelijk wat water nodig en wat schaduw.

Eetbaar: Van het kruipklokje is zowel het blad als de bloem eetbaar en is vooral te gebruiken in salades en op brood.

Hibiscus

De hibiscus behoort tot de Malvaceae familie en komt vooral voor in mediterrane, subtropische gebieden overal op de wereld. De hibiscus wordt vooral gebruikt in de papierindustrie. Deze plant bloeit van ongeveer half augustus tot in oktober en kunnen zelfs vorst verdragen. De hibiscus staat het liefste in de volle ochtendzon en de grond moet niet te nat zijn om hem goed te laten bloeien.

Eetbaar: De jonge bladeren van de hibiscus kunnen worden gebruikt in een salade of worden gekookt zoals je spinazie zou koken. Van de bladeren en de bloemen kan ook thee worden gezet.

Bak 10

Vrouwenmantel

De vrouwenmantel, of ook wel de alchemilla genoemd, is een plant afkomstig uit de rosaceae familie. Deze plant komt vooral voor in Europa en Azië en groeien op verstoorde, vochtige plaatsen. De naam van de vrouwenmantel is afkomstig uit de alchemie, waar alchemisten met het blad van de vrouwenmantel dauwdruppels opvingen en een levenselixer brouwden met deze druppels. De vrouwenmantel bloeit van ongeveer mei tot en met juni.

Eetbaar: De vrouwenmantel is geschikt om een thee van te zetten, dit kan het beste wanneer de plant in bloei staat.

Genezende werking: De vrouwenmantel helpt bij slaapstoornissen in de menopauze. Ook kan de thee zorgen voor het verlichten van zware menstruatiepijn. (Geadviseerd wordt om drie keer per dag een kopje thee te drinken in de dagen voor en tijdens de menstruatie.) Behalve menstruatiepijn werkt het ook tegen andere baarmoeder en menstruatieproblemen, aangezien er vele looistoffen in de vrouwenmantel zitten die het bloedtoevoer verminderen. Deze looistoffen werken ook bloedstelpend en werken dus ook op wondjes op de huid. Tijdens een zwangerschap die overtijd is kan vrouwenmantel ook wee opwekkend werken door de samentrekkende eigenschappen. Drink dus geen vrouwenmantel als je geen weeën op wilt wekken! Als laatste werkt vrouwenmantel ook bij reuma en andere gezondheidsproblemen aangezien het vochtafdrijvend werkt.

Wilde sorgo

De wilde sorgo, sorghum halepense, is een grassoort die wel 1,70 meter hoog kan worden. Hij behoort daarom ook tot de poaceae familie en is oorspronkelijk afkomstig uit West-Azië en Noordoost-Afrika. Deze grassoort houdt van vochtige, voedselrijke en verstoorde grond en bloeit van juli tot oktober. 

Eetbaar: De (rode) bladeren van de wilde sorgo zijn eetbaar en zijn te combineren in een rijstgerecht met bonen.

Bak 11

Kersen

Kersen komen voor in twee botanische soorten: prunus avium (zoete kersen) en prunus cerasus (zure kersen). Ze vallen onder de steenvruchten en hun oorsprong ligt in Azië en Europa. Kersen komen voor in veel verschillende kleuren: van geel tot rood. De meest bekende kleur is natuurlijk het donkerrood. De kriek is een variant van de (zure) kersen. 

Eetbaar: Kersen zijn eetbaar. Zoete kersen worden voornamelijk uit de hand gegeten. Zure kersen worden gebruikt in drank, zoals bier, maar ze zijn ook heerlijk in taarten, jams en muffins. 

Genezende werking: Kersen hebben anti-oxidante en anti-inflammatoire eigenschappen en kunnen daardoor ontstekingsremmend werken. Kersensap is in verband gebracht met een goede nachtrust. Dit komt waarschijnlijk omdat kersen een natuurlijke bron van melatonine zijn.

Hangende zegge

De hangende zegge is een vaste plant uit de cyperaceae familie. Deze plant wordt ook wel de carex pendula genoemd en komt van nature voor in Eurazië en Noord-Afrika. Van ongeveer mei tot juli bloeit de hangende zegge met groen-bruine aren. Deze plant houdt vooral van natte grond en halfschaduw.

Eetbaar: De hangende zegge is niet eetbaar!

Margrieten

De leucanthemum vulgare is een vaste plant uit de asteraceae familie. Oftewel, de margriet behoort tot de composietenfamilie. Deze plant is karakteristiek voor echte graslanden die gemaaid worden. De naam van de margriet komt van het Oudgriekse margarites en betekent parel. De margriet heeft graag dagelijks water en bloeit vooral in de voorzomer. Als je nou wilt weten of iemand echt van je houdt, kun je een voor een de blaadjes van de margriet halen, waarbij het antwoord afwisselend ja of nee is.

Eetbaar: De bloem van de margriet kan rauw worden verwerkt in tempura beslag of er thee van zetten. Ook de wortels zijn eetbaar en de jonge blaadjes kunnen worden verwerkt in een frisse salade. De bladrozet die overblijft als de plant overwintert kan worden gebruikt in een groentepuree.

Genezende werking: De bloemhoofdjes van de margriet kan worden gebruikt in een thee. Deze kan helpen bij menstruatieklachten en zorgt voor een samenwerkende werking die een hoest kan verlichten.

Bak 12

Appel

De appel is de vrucht van de plant Malus domestica en groeit aan een boom, struik of spil. In 10.000 v. Chr. werd de appel al in het wild verzameld in Europa en in 4000 v. Chr. werd het in het Nabije Oosten geteeld. De appel is waarschijnlijk verspreid langs de oude zijderoute. Er zijn veel verschillende rassen en de appel komt voor in veel kleuren, zowel groen als rood. Geselecteerde rassen worden in stand gehouden door enting. De appel komt ook vaak voor in legendes en sprookjes zoals de appel van Adam en Eva en de giftige appel van Sneeuwwitje. De bekende Engelse uitdrukking “an apple a day keeps the doctor away” refereert naar het feit dat appels veel gezonde vitaminen en voedingsstoffen bevatten. 

Eetbaar: De appel is er in veel smaken, van friszuur tot zoet. Hij wordt vaak rauw genuttigd, maar hij wordt ook veel toegepast in de keuken in bijvoorbeeld appeltaart of als garnering op pannenkoeken. En hij wordt vaak verwerkt tot appelsap, appelcider, appelmoes en appelstroop.

Bak 13

Strooipakket

In deze bak is een strooipakket geplant met diverse bloemen. De bloemen zijn niet eetbaar, maar wel prachtig om te zien. Misschien is het leuk om hier jouw bloemenkennis te testen en erachter te komen welke bloemen allemaal in het strooipakket zaten.

Bak 14

Uitjes

De ui, wetenschappelijk “Allium cepa” genoemd, is een plant uit de narcisfamilie. In Zuid-Nederland en Vlaanderen wordt het ook wel ajuin of juin genoemd. Eigenlijk zijn ui en ajuin hetzelfde. Ajuin, het zusterwoord van het Engelse onion en Franse oignon, klonk in Nederland als “ui-jèn”. Aangezien woorden op -en meestal meervoud zijn, werd dit “ui” in het enkelvoud en “uien” in het meervoud. De ui is een bolgewas en heeft een of meer papierachtige buitenste rokken om een gelaagde kern. Er bestaan veel vormen van uien en ze komen in verschillende kleuren voor, alle met net een andere smaak. In de daktuin staan zilveruitjes. Deze soort wordt niet groter dan 1,5 centimeter. Rond 3000 v. Chr. werd de ui al in delen in Azië verbouwd. Vanuit India is de ui verspreid naar Europa. Uien werden vroeger in graftombes gelegd voor het volgende leven waar ze zowel als voedsel als medicijn konden werken. 

Eetbaar: Uien zijn zeker eetbaar. Ze worden wereldwijd in de keuken gebruikt als groente en hebben een sterke smaak en geur.  Zilveruitjes worden vooral in het zuur of zoetzuur ingemaakt. Maar ze worden ook gebruikt als garnituur en zijn geschikt om mee te koken in soepen. Zilveruitjes bevatten weinig calorieën en geen vet, wel zijn ze rijk aan vitamine A, B, C, en E.

Genezende werking: Zilveruitjes hebben een bloeddruk- en cholesterolverlagende werking. Bij een bronchitis of verkoudheid werken de zilveruitjes slijmoplossend. Minder bekend is dat ze een helende werking hebben bij verwondingen.

Hyacinten

De hyacint is een bolgewas uit de aspergefamilie. De wetenschappelijke naam van de soort is Hyacinthus orientalis. De naam Hyacinthus komt van het Griekse Hyakinthos, een mythologische figuur. Deze jongen werd door de god Apollo bemind en werd per ongeluk gedood. Uit het bloed van de jongen liet Apollo een bloem ontspruiten, nu bekend als de hyacint. De plant komt oorspronkelijk uit het oostelijke Middellandse Zeegebied (Turkije tot Libanon). In Nederland bloeit de plant buiten van maart tot mei. De hyacint is een siergewas en staat symbool voor vrede en macht. De hyacint komt voor in variërende kleuren: wit, rood, paars, blauw, geel en roze. Nederland is een belangrijk centrum van de hyacintenteelt.

Kamille

Kamille (matricaria) behoort tot de composietenfamilie.De soort komt overal in Europa voor en wordt op grote schaal geteeld in Hongarije en Oost-Europa. De plant kan 40 cm hoog worden en heeft een sterke geur. De kamille bloeit van mei tot september. Omdat deze plant niet kieskeurig is over de grond waar het in groeit, wordt kamille vaak aangetroffen in beschadigde of nieuw aangelegde bermen. Doordat de zaden van kamille lang kiemkrachtig blijven, domineert kamille de bodem ten opzichte van andere planten.

Eetbaar: De bladeren, stengels en bloem kunnen gebruikt worden om thee van te zetten. Deze thee heeft een rustgevende werking.

Bak 15

Zonnebloemen

De zonnebloem is een tot 3 meter hoge, eenjarige plant uit de composietenfamilie. De wetenschappelijke naam is Helianthus annuus en komt van helios en anthos wat zon en bloem betekent. Hij kan gekweekt worden uit een pit en gezaaid worden van april tot half juni. Het bloemhoofd kan een diameter van 30 centimeter krijgen. Onvolgroeide planten waarvan de bloemknop nog niet geopend is, vertonen heliotropisme: overdag draait de bloemknop op zonnige dagen mee met de zon. ’s Nachts keert de bloemknop terug naar de oostelijke stand. De zonnebloem komt oorspronkelijk uit Centraal- en Zuid-Amerika en zijn door de Spanjaarden mee naar Europa genomen. Vincent van Gogh heeft meerdere schilderijen met zonnebloemen als onderwerp. Zonnebloemen staan symbool voor zomer en geven een warm gevoel. Ze komen daarom vaak voor in zomerboeketten. 

Eetbaar: De pitjes van zonnebloemen kunnen gegeten worden. Daarnaast wordt er van zonnebloemen olie gemaakt, wat veelal gebruikt wordt bij het koken.

Koriander

Koriander is een plant uit de schermbloemenfamilie. Het is een specerij dat vaak in Latijns-Amerika, Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten wordt gebruikt. Korianderzaad wordt gebruikt in speculaas- en koekkruiden. Koriander komt oorspronkelijk uit het Midden Oosten en het Middellandse Zeegebied. De bladeren hebben een frisse smaak, maar voor zo’n 5-20 procent van de mensen geeft het een zeepsmaak ervaring. De oorzaak zou hiervan kunnen liggen bij bepaalde receptoren die bepaalde aldehyden – die ook in zeep voorkomen- activeert en ervoor zorgt dat de smaakpapillen dit opnemen. 

Eetbaar: Koriander is zeker eetbaar, hoewel het dus voor sommigen geen lekkere smaak heeft. De blaadjes worden vaak vers in curry’s of wraps gedaan. De zaden kunnen ook gegeten worden. De smaak van falafel wordt sterk bepaald door het toegevoegde korianderzaad of -blad.

Cosmea

De cosmea is een plant uit de composietenfamilie. De wetenschappelijke naam is Cosmos bipinnatus. De plant komt voor in meerdere kleuren: rood, diep roze, vermiljoen en wit. De cosmea bloeit van juli tot oktober en kan wel 60 tot 90 centimeter hoog worden. De cosmea is een sierplant.

Tulpen

De tulp is een geslacht van eenzaadlobbige planten uit de leliefamilie. Ottomaanse sultans droegen een tulp op hun tulband als symbool. Hierna is de bloem vernoemd tot tulipan, oftewel tulp. Oorspronkelijk is de plant vanuit Turkije meegenomen naar Oostenrijk, waarna de tulp ook via België in Nederland terecht kwam. Hoewel Nederland bekend staat om haar tulpen is de bostulp (Tulipa sylvestris) de enige soort die in het wild voortkomt. Tulpen hebben namelijk een koude nacht en koude winter nodig. Ze worden in oktober en november geplant, waarna ze in april tot juni bloeien. De tulp kent veel mutaties waardoor de plant in veel kleuren voorkomt. Soms zijn ze gevlekt of gestreept. Dit komt door een virusinfectie en zal niet overgedragen worden aan de nieuwe generatie. Nederland heeft veel gecultiveerde tulpen en is een van de belangrijkste exportlanden hiervan. Veel toeristen komen om onze prachtige tulpenvelden te bekijken en de tulpen worden veel op stilleven schilderijen uitgebeeld. Hoewel de tulp een plant is, werd de tulp in de 17de eeuw zeer waardevolle handelswaar. In de periode genoemd “tulpenmanie” waren tulpen veel geld waard en werden ze veel gekweekt in de Nederlandse Republiek.

Bak 16

Pruim

De pruim (Prunus) is een boomvrucht uit de rozenfamilie (Rosaceae). Pruimen zijn steenvruchten met zacht vruchtvlees en groeien aan bomen die 3 tot 7 meter hoog kunnen worden. Ze zijn rijp in de nazomer, van juli tot en met september. De kleur loopt uiteen van blauwzwart tot rood en geel.

Eetbaar: Pruimen kunnen met de schil los gegeten worden. Ze zijn ook lekker in een taart, yoghurt of in een compote, jam of saus. Je kan ze stoven. Ze hebben een zoete smaak. Sommige soorten zijn zoetzuur of zuur.

Kaasjeskruid

Kaasjeskruid (Malva) is een geslacht van kruidachtige planten uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae). Het geslacht is met dertig soorten wijdverspreid over gematigde, subtropische en tropische gebieden van Afrika en Eurazië. Verschillende soorten worden toegepast als tuinplant, bijvoorbeeld groot kaasjeskruid (Malva sylvestris) en dessertbladen (Malva verticillata). Andere worden beschouwd als onkruid, met name in Noord- en Zuid-Amerika, waar ze niet van nature voorkomen. Ze gedragen zich daar als invasieve soort, dat wil zeggen dat de planten zich zo succesvol vestigen dat de lokale biodiversiteit bedreigd wordt. De vrucht van een kaasjeskruid is een splitvrucht. Kaasjeskruid wordt zo genoemd omdat de vrucht met aaneensluitende zaden de vorm heeft van een plat rond kaasje. De bloeitijd is van juni tot en met september. 

Eetbaar: De zaden, zaaddozen en bloemen kunnen gegeten worden. Deze kunnen prima aan salades worden toegevoegd.

Mini Crocus

Krokus (Crocus) is een geslacht uit de lissenfamilie (Iridaceae), die 90 soorten omvat. De krokussen zijn vooral afkomstig uit de bergen rond de Middellandse Zee. In de daktuin staat de crocus minimus. Deze krokus soort komt origineel uit Corsica en Sardinië. De crocus minimus is een miniatuur soort met paarse bloemen met een paarse en gele markering aan de buitenrand. De bloem bloeit tussen februari en april. Crocus minimus staat ook bekend als Spring Beauty.

Bak 17

Margrieten

De leucanthemum vulgare is een vaste plant uit de asteraceae familie. Oftewel, de margriet behoort tot de composietenfamilie. Deze plant is karakteristiek voor echte graslanden die gemaaid worden. De naam van de margriet komt van het Oudgriekse margarites en betekent parel. De margriet heeft graag dagelijks water en bloeit vooral in de voorzomer. Als je nou wilt weten of iemand echt van je houdt, kun je een voor een de blaadjes van de margriet halen, waarbij het antwoord afwisselend ja of nee is.

Eetbaar: De bloem van de margriet kan rauw worden verwerkt in tempura beslag of om er thee van zetten. Ook de wortels zijn eetbaar en de jonge blaadjes kunnen worden verwerkt in een frisse salade. De bladrozet die overblijft als de plant overwintert kan worden gebruikt in een groentepuree.

Genezende werking: De bloemhoofdjes van de margriet kan worden gebruikt in een thee. Deze kan helpen bij menstruatieklachten en zorgt voor een samenwerkende werking die een hoest kan verlichten.

Bak 18

Vergeet-mij-nietjes

Vergeet-mij-nietje (Myosotis) telt enkele tientallen soorten. De naam Myosotis komt van het Griekse mus en otis en betekent muis-oortje. Dit is een verwijzing naar de harige blaadjes van dit plantje. Vergeet-mij-nietjes komen voor in Europa, Azië, Afrika en Australië. Over de origine van de naam zijn verschillende verhalen. Zo was er in de Middeleeuwen eens een ridder met zijn geliefde langs een rivier aan het wandelen. Bij het plukken van een bosje bloemen viel hij door het gewicht van zijn harnas in het water. Terwijl hij verdronk gooide hij het bosje bloemen naar zijn geliefde en riep “Vergeet mij niet”. Een andere mythe stelt dat een god bij de schepping aan alle planten een naam gaf. Toen hij dacht klaar te zijn riep een blauw bloempje: “Oh Heer, vergeet mij niet!”. “Zo zul je heten” zei de Heer toen. Vergeet-me-nietjes staan symbool voor romantiek en tragiek. Vrouwen droegen deze bloem vaak als teken van trouw en oneindige liefde. Alzheimer Nederland gebruikt het vergeet-me-nietje als symbool, zeer toepasselijk natuurlijk. Het vergeet-mij-nietje is een tweejarige plant met kleine bleekblauwe, soms roze of zelfs witte bloempjes, met een geel hartje. De plant bloeit van april tot juni. 

Genezende werking: Een (afgekoelde) thee van vergeet-mij-nietjes werkt kalmerend voor geïrriteerde en vermoeide ogen. Vroeger werd het akkervergeet-mij-nietje als geneeskruid gebruikt tegen tuberculose.

AH kruidentuintjes mix

In deze bak zijn verschillende planten van de Albert Heijn kruidentuintjes geplant. Rucola, koriander, kamille, wortel, juffertje in het groen, wilde marjolein en spitskool zijn hier allemaal te vinden.

Bak 19

Vlinderstruik

De vlinderstruik (Buddleja davidii) is een plant uit de helmkruidfamilie. De naam vlinderstruik is een verwijzing naar de vele vlinders die door de plant worden aangetrokken. De bloemen worden bestoven door vlinders. De plant bloeit van juli tot september. De bloemen zijn lichtpaars, maar kunnen ook donkerpaars, roze of wit zijn. De struik kan drie meter hoog worden. Oorspronkelijk komt de vlinderstruik uit China. De vlinderstruik is geschikt om hagen mee aan te leggen.

Boterbonen

Limabonen(Phaseolus lunatus), ook wel boterbonen genoemd, zijn plantensoorten uit de vlinderbloemenfamilie. Limabonen groeien aan struiken, in peulen. Oorspronkelijk komt de boon uit de Andes en Midden-Amerika. Logisch, aangezien de plant het beste in tropische temperaturen gedijt. De bonen kunnen zo’n 2 cm groot worden. Ze zijn plat en ovaal met een crème witte kleur. 

Eetbaar: De limaboon is eetbaar en is daardoor heel belangrijk voor de Mexicaanse economie en cultuur. De bonen hebben een milde, romige smaak. Ze zijn een goede bron van voedingsvezels en eiwitten. De vezels in limabonen helpen de bloedsuikerspiegel reguleren en verlagen het cholesterol niveau. Ze kunnen ook constipatie voorkomen. Daarnaast zijn de bonen een goede bron van vitamine B6. Rauwe limabonen bevatten het giftige eiwit fytohemagglutinine dat onschadelijk wordt gemaakt bij het koken van de boon.

Bak 20

Pampasgras

Het geslacht pampasgras (Cortaderia) telt ongeveer 25 soorten en komen voor op grasvlaktes (pampa’s) en in de bergen. Cortaderia komt van het Spaanse woord cortador wat snijder betekent. Dit verwijst naar de vlijmscherpe randen van de grashalmen. De  pluimen kunnen vanaf september maandenlang bloeien. De vrouwelijke variant heeft zachte, zilverwitte pluimen en wordt daardoor vaak verkozen boven de mannelijk variant. Deze heeft namelijk stuggere, minder sierlijke grijs-roze pluimen. De origine van de plant ligt in Zuid-Amerika. Pampasgras kan 3,5 meter hoog worden.

Goudsbloem

Goudsbloem, ook wel bekend om haar wetenschappelijke naam Calendula, is een geslacht uit de composietenfamilie. Van nature komen ze voor in het Middellandse Zeegebied tot in Iran. De kleuren van de bloem variëren van lichtgeel tot oranje. Ze bloeien in juni. 

Eetbaar:  Goudsbloemen zijn zeer geschikt om boter, soep of rijst goudgeel te kleuren. Dit kan zelfs het peperdure saffraan vervangen.

Genezende werking: Calendula wordt vaak gebruikt in zalven voor de huid. De plant staat bekend om haar herstellende krachten en beschermende en versterkende effect op de huid. Goudsbloem zalfjes zouden kunnen helpen tegen eczeem, acne en brandwonden.

Bak 21

Framboos

De framboos (Rubus idaeus) is een plant uit de rozenfamilie. Frambozen komen in heel Europa van nature voor, vaak op open plaatsen in het bos en langs bosranden. In de Middeleeuwen werden frambozen al geteeld. De stengels van de plant kunnen 2 meter lang worden. Er bestaan zomer- en herfstframbozen. De framboos is een verzamelsteenvrucht, een vrucht die uit vele vruchtjes bestaat. Meestal zijn ze rood, maar ze kunnen ook geel zijn. De plant bloeit eind mei tot eind juni. Bij zomerframbozen zijn de vruchten rijp vanaf eind juni tot half augustus. Bij de herfstframbozen zijn er rijpe vruchten vanaf begin augustus tot de eerste week van oktober. 

Eetbaar: De vruchten van de framboos zijn eetbaar. Ze kunnen vers gegeten worden, maar ook in een jam of saus verwerkt worden. Ze komen ook voor in limonadesiroop. Na drogen van de bladeren van de plant, kan thee getrokken worden. In frambozen zitten vitamine C, B2 en B6. De framboos bevat ook veel antioxidanten.

Bak 22

Vlinderstruik

De vlinderstruik (Buddleja davidii) is een plant uit de helmkruidfamilie. De naam vlinderstruik is een verwijzing naar de vele vlinders die door de plant worden aangetrokken. De bloemen worden bestoven door vlinders. De plant bloeit van juli tot september. De bloemen zijn lichtpaars, maar kunnen ook donkerpaars, roze of wit zijn. De struik kan drie meter hoog worden. Oorspronkelijk komt de vlinderstruik uit China. De vlinderstruik is geschikt om hagen mee aan te leggen.

Hangende zegge

De hangende zegge is een vaste plant uit de cyperaceae familie. Deze plant wordt ook wel de carex pendula genoemd en komt van nature voor in Eurazië en Noord-Afrika. Van ongeveer mei tot juli bloeit de hangende zegge met groen-bruine aren. Deze plant houdt vooral van natte grond en halfschaduw.

Eetbaar: De hangende zegge is niet eetbaar!

Sixalix Atropurpurea

De sixalix atropurpurea, ofwel scabiosa atropurpurea, is een sierplant uit de Caprifoliaceae familie. Origineel komt de plant uit Zuid-Europa. De bloemen kunnen variëren van rood tot paars. Voortplanting gebeurt met behulp van dieren die de zaden verspreiden. In Amerika en Australië wordt de plant veelal als onkruid gezien door zijn hoge voortplanting en invasiviteit.

Bak 23

Seringen

De sering, Syringa vulgaris, is een plant uit de olijffamilie. De plant komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa. Seringen groeien in het wild veelal op de rotsachtige heuvels in de Balkan. De struik heeft witte, roze, paarse of violette bloemen. De bloemen zitten in een mooie pluim en verspreiden een heerlijke zoete geur. Ze bloeien tussen april en juni.

Bak 24

Bieslook

Bieslook is een plantensoort uit de narcisfamilie en is verwant aan de ui, prei en knoflook. Deze plant komt oorspronkelijk uit Europa en Noord-Azië. De blauw-roze bloemetjes staan in juni tot juli in bloei. Bieslook groeit steeds opnieuw aan als de bladen regelmatig geknipt worden wat handig is voor gebruik in de keuken.

Eetbaar: Het blad, wat stengelvormig is, is eetbaar en kan in verschillende gerechten gebruikt worden. Bieslook is bijvoorbeeld heerlijk op een omelet of bij de noodles en zit in kruidenboter verwerkt.

Genezende werking: Bieslook stimuleert de spijsvertering en de eetlust. Alle medicinale eigenschappen van knoflook kent bieslook in iets mildere vorm en dat zonder de sterke knoflookgeur.

Bak 25

Sedum

Sedum, ook wel bekend als vetkruid, is een succulent die water in haar bladeren opslaat. De plant komt voor op het gehele noordelijke halfrond, met name het Middellandse Zeegebied. De vetkruid heeft een aangepaste stofwisseling om vochtverlies overdag te minimaliseren. Dit doet de sedum door alleen ‘s nachts de huidmondjes te openen en kooldioxide om te zetten in appelzuur. Dit appelzuur kan overdag gebruikt worden voor fotosynthese. Aangezien sedum een vetplant is, hoeft er geen extra water gegeven te worden.

Bak 26

Salie

Salie is een vaste plant die behoort tot de lipbloemenfamilie. De wetenschappelijke naam Salvia officinalis komt van het latijnse “salvere” wat ‘redden’ betekent. De plant wordt gebruikt als kruid en komt voor in de mediterrane keuken. De bladeren van de salie zijn grijs en aromatisch. De rand is gekarteld. Blauwpaarse bloemen bloeien in juni en juli. Vanaf mei, net voor de bloei, kunnen er scheuten worden geplukt om te drogen. Al zo’n 2,5 miljoen jaar geleden zijn sporen van salie bij nederzettingen uit de oude steentijd gevonden. De bladeren werden toen gebruikt om bloedende wonden te stelpen. De Romeinen hechtte ook veel waarde aan dit kruid. Salie werd gebruikt als genezende kruid en in de vruchtbaarheidsdrankjes. 

Eetbaar: Salie heeft een sterke smaak. Het kruid is warm, kruidig en ietwat bitter. Een klein beetje gaat al heel ver met dit kruid, dus gebruik met mate. Te hoge concentraties salie kan namelijk ook giftig zijn. Salie kan gebruikt worden in sauzen en vette gerechten (varkensvlees, eend, etc.). Het zit ook verwerkt in kruidenolie of -azijn. 

Genezende werking: Salie werkt ontsmettend en wordt gebruikt tegen ontstekingen. Saliethee werkt goed als mondspoelmiddel of als slaapmutsje. Dit kruid wordt daarnaast in tandpasta’s verwerkt voor wittere tanden en tegen ontstekingen.

Schijnbamboe

Schijnbamboe, ook wel bekend als hemelse bamboe, is een sierheester en behoort tot de berberisfamilie. Wetenschappelijk staat de bamboe bekend als nandina domestica. Hoewel de plant bamboe is, behoort het niet tot de bamboesoorten. De schijnbamboe lijkt er slechts veel op. De plant komt oorspronkelijk uit China en Japan waar de hemelse bamboe om tempels werd aangeplant. In de winter is de plant op zijn mooist met heldere rode bessen, hoewel de roze-rode herfstverkleuring van de bladeren ook prachtig is. In juli en augustus bloeien de witte bloemen.

Bak 27

Valeriaan

Valeriaan is een kruidachtige plant uit de kamperfoeliefamilie. De plant staat in bloei in juni-juli en kan tot wel 120 cm hoog groeien. Het extract uit de wortelstok wordt gebruikt als bestanddeel voor rustgevende middelen wat kan helpen bij slapeloosheid. Valeriaan heeft door zijn geur, net als kattenkruid, een onweerstaanbare prikkelende werking voor katten.

Eetbaar: Van droge valeriaanwortels kan medicinale thee worden gemaakt. Na 6-8 uur trekken in lauw water kan de tree ‘s avonds worden gedronken worden, wat kan zorgen voor een goede nachtrust. Helaas is de smaak van pure valeriaanthee niet aangenaam, maar dit kan gemengd worden met munt en linde of kamillethee.

Bak 28

Krulwilg

De krulwilg behoort tot de salix familie. Hij kan wel 12 meter groot worden en heeft takken die in allerlei bochten zijn gedraaid. Deze boom is afkomstig uit het noordoosten van China en de latijnse naam (matsudana) verwijst naar een japanse botanicus.

Eetbaar: De krulwilg is niet eetbaar. Vooral de saline die in de bast zit is heel erg giftig voor katten en honden, dus voorkom vooral dat deze van de boom eten.

Dahlia

De dahlia is een plantengeslacht uit de composietenfamilie en is oorspronkelijk afkomstig uit Mexico. Oorspronkelijk werd de dahlia geplant om de knol te gebruiken om te eten, maar door het vergeten te oogsten kwamen er prachtige bloemen uit. Sindsdien is de dahlia een sierplant. 

Eetbaar: De gehele plant van de dahlia is eetbaar. Deze heeft een radijsachtige smaak en is lekker en fleurig in een salade. Ook de wortel is heel voedzaam, al heeft deze niet zo’n lekkere smaak.

Tulpen

De tulp is een geslacht van eenzaadlobbige planten uit de leliefamilie. Ottomaanse sultans droegen een tulp op hun tulband als symbool. Hierna is de bloem vernoemd tot tulipan, oftewel tulp. Oorspronkelijk is de plant vanuit Turkije meegenomen naar Oostenrijk, waarna de tulp ook via België in Nederland terecht kwam. Hoewel Nederland bekend staat om haar tulpen is de bostulp (Tulipa sylvestris) de enige soort die in het wild voortkomt. Tulpen hebben namelijk een koude nacht en koude winter nodig. Ze worden in oktober en november geplant, waarna ze in april tot juni bloeien. De tulp kent veel mutaties waardoor de plant in veel kleuren voorkomt. Soms zijn ze gevlekt of gestreept. Dit komt door een virusinfectie en zal niet overgedragen worden aan de nieuwe generatie. Nederland heeft veel gecultiveerde tulpen en is een van de belangrijkste exportlanden hiervan. Veel toeristen komen om onze prachtige tulpenvelden te bekijken en de tulpen worden veel op stilleven schilderijen uitgebeeld. Hoewel de tulp een plant is, werd de tulp in de 17de eeuw zeer waardevolle handelswaar. In de periode genoemd “tulpenmanie” waren tulpen veel geld waard en werden ze veel gekweekt in de Nederlandse Republiek.

Bak 29

Framboos

De framboos (Rubus idaeus) is een plant uit de rozenfamilie. Frambozen komen in heel Europa van nature voor, vaak op open plaatsen in het bos en langs bosranden. In de Middeleeuwen werden frambozen al geteeld. De stengels van de plant kunnen 2 meter lang worden. Er bestaan zomer- en herfstframbozen. De framboos is een verzamelsteenvrucht, een vrucht die uit vele vruchtjes bestaat. Meestal zijn ze rood, maar ze kunnen ook geel zijn. De plant bloeit eind mei tot eind juni. Bij zomerframbozen zijn de vruchten rijp vanaf eind juni tot half augustus. Bij de herfstframbozen zijn er rijpe vruchten vanaf begin augustus tot de eerste week van oktober. 

Eetbaar: De vruchten van de framboos zijn eetbaar. Ze kunnen vers gegeten worden, maar ook in een jam of saus verwerkt worden. Ze komen ook voor in limonadesiroop. Na het drogen van de bladeren van de plant, kan er thee van getrokken worden. In frambozen zitten vitamine C, B2 en B6. De framboos bevat ook veel antioxidanten.

Rode bessen

De rode bes behoort tot de aalbes familie en wordt ook wel de ribes rubrum genoemd. Deze bes bloeit ongeveer van juni tot augustus. De plant is afkomstig uit Europa.

Eetbaar: Deze bes is eetbaar en bevat een heleboel voedingsstoffen. Ze zijn vooral lekker als garnituur in lekkere zomerse gerechten en toetjes en bevatten vele antioxidanten die het lichaam zouden zuiveren. Ook is het aan te raden om er heerlijke jam van te maken.

Genezende werking: De rode bes heeft ook een medicinale werking. Deze bes helpt tegen koorts en bevordert de eetlust. Ook werkt het bloedstelpend en vergroot het eten van de bes de neiging om afvalstoffen uit te zweten. Het helpt afvalstoffen af te voeren door de spijsvertering te bevorderen en past hierdoor prima in een detox-dieet.

Bak 30

Framboos

De framboos (Rubus idaeus) is een plant uit de rozenfamilie. Frambozen komen in heel Europa van nature voor, vaak op open plaatsen in het bos en langs bosranden. In de Middeleeuwen werden frambozen al geteeld. De stengels van de plant kunnen 2 meter lang worden. Er bestaan zomer- en herfstframbozen. De framboos is een verzamelsteenvrucht, een vrucht die uit vele vruchtjes bestaat. Meestal zijn ze rood, maar ze kunnen ook geel zijn. De plant bloeit eind mei tot eind juni. Bij zomerframbozen zijn de vruchten rijp vanaf eind juni tot half augustus. Bij de herfstframbozen zijn er rijpe vruchten vanaf begin augustus tot de eerste week van oktober. 

Eetbaar: De vruchten van de framboos zijn eetbaar. Ze kunnen vers gegeten worden, maar ook in een jam of saus verwerkt worden. Ze komen ook voor in limonadesiroop. Na drogen van de bladeren van de plant, kan thee getrokken worden. In frambozen zitten vitamine C, B2 en B6. De framboos bevat ook veel antioxidanten.

Bak 31

Aardbei

De veelgebruikte (tuin) aardbei is eigenlijk een hybride van twee soorten amerikaanse aardbeien. De ouders van de kruising zijn die van de amerikaanse oostkust afkomstige soort  Frageria virginiana en de van westkust afkomstige soort Frageria chiloensis. In de Romeinse literatuur werd de aardbei al genoemd als een ‘in het wild veel voorkomende vrucht’ en werd medicinaal gebruikt. Dit was een wilde europese soort en dus niet de aardbeiensoort waarvan we nu mogen genieten.

Eetbaar:  Aardbeien zijn natuurlijk eetbaar en zijn zeer gewild bij het maken van gebak met dank aan hun zoete smaak. Aardbeien zijn ook gezond want ze hebben een hoog vitamine-C gehalte: 64mg per 100g.

Vlinderstruik

De vlinderstruik (Buddleja davidii) is een plant uit de helmkruidfamilie. De naam vlinderstruik is een verwijzing naar de vele vlinders die door de plant worden aangetrokken. De bloemen worden bestoven door vlinders. De plant bloeit van juli tot september. De bloemen zijn lichtpaars, maar kunnen ook donkerpaars, roze of wit zijn. De struik kan drie meter hoog worden. Oorspronkelijk komt de vlinderstruik uit China. De vlinderstruik is geschikt om hagen mee aan te leggen.

Zonnebloem

De zonnebloem is een tot 3 meter hoge, eenjarige plant uit de composietenfamilie. De wetenschappelijke naam is Helianthus annuus en komt van helios en anthos wat zon en bloem betekent. Hij kan gekweekt worden uit een pit en gezaaid worden van april tot half juni. Het bloemhoofd kan een diameter van 30 centimeter krijgen. Onvolgroeide planten waarvan de bloemknop nog niet geopend is, vertonen heliotropisme. Dit wil zeggen dat overdag de bloemknop op zonnige dagen meedraait met de zon. ’s Nachts keert de bloemknop terug naar de oostelijke stand. De zonnebloem komt oorspronkelijk uit Centraal- en Zuid-Amerika en zijn door de Spanjaarden mee naar Europa genomen. Vincent van Gogh heeft meerdere schilderijen met zonnebloemen als onderwerp. Zonnebloemen staan symbool voor zomer en geven een warm gevoel. Ze komen daarom vaak voor in zomerboeketten. 

Eetbaar: De pitjes van zonnebloemen kunnen gegeten worden. Daarnaast wordt er van zonnebloemen olie gemaakt, wat veelal gebruikt wordt bij het koken.

Bak 32

Komkommerkruid

Komkommerkruid, ook wel bekend als bernagie of borago officinalis, behoort tot de ruwbladigenfamilie. Vanaf mei tot in de herfst bloeien er prachtige blauwe bloemen aan de bernagie. Oorspronkelijk komt komkommerkruid uit het Middellandse Zeegebied. Zo schreef de Romeinse schrijver Plinius ooit hoe deze plant altijd blijdschap brengt. 

Eetbaar: Het komkommerkruid heeft haar naam te danken aan haar komkommerachtige aroma. Bernagie kan goed gebruikt worden in salades of andere zomerse gerechten. De bloemen worden gebruikt om azijn blauw te kleuren. 

Genezende werking: Bernagie werd al door de oude Grieken als genezend kruid gebruikt. Zo kan een mengsel van dit kruid met honing hoesten verhelpen en kunnen de zaden helpen bij een onregelmatige menstruatie. 

Zonnebloem

De zonnebloem is een tot 3 meter hoge, eenjarige plant uit de composietenfamilie. De wetenschappelijke naam is Helianthus annuus en komt van helios en anthos wat zon en bloem betekent. Hij kan gekweekt worden uit een pit en gezaaid worden van april tot half juni. Het bloemhoofd kan een diameter van 30 centimeter krijgen. Onvolgroeide planten waarvan de bloemknop nog niet geopend is, vertonen heliotropisme: overdag draait de bloemknop op zonnige dagen mee met de zon. ’s Nachts keert de bloemknop terug naar de oostelijke stand. De zonnebloem komt oorspronkelijk uit Centraal- en Zuid-Amerika en zijn door de Spanjaarden mee naar Europa genomen. Vincent van Gogh heeft meerdere schilderijen met zonnebloemen als onderwerp. Zonnebloemen staan symbool voor zomer en geven een warm gevoel. Ze komen daarom vaak voor in zomerboeketten. 

Bak 33

Kaasjeskruid

Kaasjeskruid (Malva) is een geslacht van kruidachtige planten uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae). Het geslacht is met dertig soorten wijdverspreid over gematigde, subtropische en tropische gebieden van Afrika en Eurazië. Verschillende soorten worden toegepast als tuinplant, bijvoorbeeld groot kaasjeskruid (Malva sylvestris) en dessertbladen (Malva verticillata). Andere worden beschouwd als onkruid, met name in Noord- en Zuid-Amerika, waar ze niet van nature voorkomen. Ze gedragen zich daar als invasieve soort, dat wil zeggen dat de planten zich zo succesvol vestigen dat de lokale biodiversiteit bedreigd wordt.

De vrucht van een kaasjeskruid is een splitvrucht. Kaasjeskruid wordt zo genoemd omdat de vrucht met aaneensluitende zaden de vorm heeft van een plat rond kaasje. De bloeitijd is van juni tot en met september. 

Eetbaar: De zaden, zaaddozen en bloemen kunnen gegeten worden. Deze kunnen prima aan salades worden toegevoegd.

Oregano

Oregano, ook wel wilde marjolein of palingkruid genoemd, is een plant uit de lipbloemenfamilie. Deze soort is een wettelijk beschermde plant in België maar sinds 2017 niet meer in Nederland. De hoeveelheid zon heeft direct invloed op de smaak van de plant en groeit dus in gematigde gebieden. Dit kruid is karakteristiek voor de Griekse en Italiaanse keuken door de aangename geur en smaak. De etherische olie uit de stengel werkt ook desinfecterend door het hoge gehalte carvacrol.

Eetbaar: Oregano is een belangrijk bestanddeel in pizza- en chili con carne kruiden. Op zichzelf heeft het een kruidige lichtzoete smaak. Het blad is rijk aan vitamine A, B1, kalium, calcium en fosfor.

Dahlia

De dahlia is een plantengeslacht uit de composietenfamilie en is oorspronkelijk afkomstig uit Mexico. Oorspronkelijk werd de dahlia geplant om de knol te gebruiken om te eten, maar door het vergeten te oogsten kwamen er prachtige bloemen uit. Sindsdien is de dahlia een sierplant. 

Eetbaar: De gehele plant van de dahlia is eetbaar. Deze heeft een radijsachtige smaak en is lekker en fleurig in een salade. Ook de wortel is heel voedzaam, al heeft deze niet zo’n lekkere smaak.

Bak 34

Pampasgras

Het geslacht pampasgras (Cortaderia) telt ongeveer 25 soorten en komt voor op grasvlaktes (pampa’s) en in de bergen. Cortaderia komt van het Spaanse woord cortador wat snijder betekent. Dit verwijst naar de vlijmscherpe randen van de grashalmen. De pluimen kunnen vanaf september maandenlang bloeien. De vrouwelijke variant heeft zachte, zilverwitte pluimen en wordt daardoor vaak verkozen boven de mannelijk variant. Deze heeft namelijk stuggere, minder sierlijke grijs-roze pluimen. De origine van de plant ligt in Zuid-Amerika. Pampasgras kan 3,5 meter hoog worden.

Bak 35

Judaspenning

De Judaspenning, ook wel de Lunaria annua genoemd, heeft prachtige paarse bloemetjes in april tot en met juni. Na deze periode krijgt de plant zaden en bevat een soort van doorzichtige schijfjes. Deze zijn heel mooi als decoratie en kunnen gebruikt worden in een droogboeket. De judaspenning is een tweejarige plant, waardoor hij in het eerste jaar nog geen bloemen krijgt. Deze plant heeft graag veel licht en een beetje een droge grond.

Eetbaar: De judaspenning is zeker eetbaar. Zowel het blad, de bloem en de zaadjes ervan kunnen worden gegeten. Het heeft een beetje een pittige, frisse smaak en is vergelijkbaar met rucola en de pinksterbloem familie. Dit kan dus gebruikt worden in bijvoorbeeld salades en kan ook als vervanging voor mosterd worden gebruikt.

Bak 36

Salie

Salie is een vaste plant die behoort tot de lipbloemenfamilie. De wetenschappelijke naam Salvia officinalis komt van het latijnse “salvere” wat ‘redden’ betekent. De plant wordt gebruikt als kruid en komt voor in de mediterrane keuken. De bladeren van de salie zijn grijs en aromatisch. De rand is gekarteld. Blauwpaarse bloemen bloeien in juni en juli. Vanaf mei, net voor de bloei, kunnen er scheuten worden geplukt om te drogen. Al zo’n 2,5 miljoen jaar geleden zijn sporen van salie bij nederzettingen uit de oude steentijd gevonden. De bladeren werden toen gebruikt om bloedende wonden te stelpen. De Romeinen hechtte ook veel waarde aan dit kruid. Salie werd gebruikt als genezende kruid en in de vruchtbaarheidsdrankjes. 

Eetbaar: Salie heeft een sterke smaak. Het kruid is warm, kruidig en ietwat bitter. Een klein beetje gaat al heel ver met dit kruid, dus gebruik met mate. Te hoge concentraties salie kan namelijk ook giftig zijn. Salie kan gebruikt worden in sauzen en vette gerechten (varkensvlees, eend, etc.). Het zit ook verwerkt in kruidenolie of -azijn. 

Genezende werking: Salie werkt ontsmettend en wordt gebruikt tegen ontstekingen. Saliethee werkt goed als mondspoelmiddel of als slaapmutsje. Dit kruid wordt daarnaast in tandpasta’s verwerkt voor wittere tanden en tegen ontstekingen.

Lavendel

Lavendel is een plant uit de lipbloemenfamilie. De paarse bloemen maken deze plant een mooie toevoeging aan veel siertuinen. Ook heeft de lavendelplant een zeer aangename geur. Het is dus geen verrassing dat de olie uit deze plant gebruikt wordt als geurstof in bijvoorbeeld zeep en parfum. Lavendelkorrels kunnen ook in zakjes in de kledingkast worden gelegd. Hierdoor trekt de geur in de kleding en weert volgens sommigen motten.

Eetbaar: Van lavendel kan men lavendelthee, lavendelstroop en lavendelhoning maken. De stroop wordt vooral gebruikt in gebak en pralines. Ook wordt de bloem gebruikt om producten zoals Franse kaas op smaak te brengen.

Narcissen

De narcis, ook wel de Amaryllidaceae genoemd, is een geslacht van de bolgewassen uit de narcisfamilie. De naam narcis is afkomstig uit de Griekse mythologie, uit het verhaal van Narcissus die verliefd werd op zichzelf. De narcis bloeit in de periode februari tot mei. De narcis is gemakkelijk in de verzorging, hij heeft alleen water nodig wanneer de grond droog is, zeker niet te veel om rotting van de bloembollen te voorkomen.

Eetbaar: De narcis is niet eetbaar! Deze is giftig en kan tot spijsverteringsstoornissen leiden.

Bak 37

Laurier

Laurus nobilis is een plant afkomstig uit de laurierfamilie. Laurier is afkomstig uit het middellands zeegebied en de plant zelf kan wel 100 jaar oud worden! In de klassieke oudheid was laurier een symbool voor de overwinning. Overwinnaars werden getooid met een lauwerkrans, gemaakt van laurierbladeren. 

Eetbaar: Gedroogde laurierbladeren worden gebruikt in stoofpotten en soepen. Het blad is zelf niet eetbaar omdat het hard en taai wordt tijdens het stoven en moet dus voor het opdienen verwijderd worden. Laurierbladeren bezitten een aroma dat bij verrassend veel spijzen past. Het kruid is gezond en helpt bij de spijsvertering.

Selderij

De apium graveolens oftewel de selderij plant komt uit de schermbloemenfamilie. Deze plant komt haast niet meer in het wild voor en staat daardoor in Nederland ook op de rode lijst van planten als zeer zeldzaam. De selderij werd in de oudheid vaak gebruikt om er een krans van te maken. De winnaar van de Nemeïsche spelen kreeg dan een selderijkrans ter ere van Zeus.

Eetbaar: De bladeren van de selderij kunnen worden gedroogd en vers gebruikt. Deze bladeren hebben een sterk overheersende smaak. In de Chinese keuken wordt het selderijblad vooral in roerbakgerechten gebruikt. In de Griekse keuken wordt het daarentegen vooral in soepen en sauzen verwerkt. Ook kan de selderij worden toegevoegd aan salades, roomkaas, stamppot en vulling.

Citroenverbena

Citroenverbena (Aloysia citriodora) is een plant uit de ijzerhardfamilie. Dit kruid komt oorspronkelijk uit Chili en heeft een citroengeur. De plant heeft licht paars gekleurde bloemen. De bladen kunnen gedroogd worden en in een vezelzakje gebruikt worden om vieze geuren uit de kledingkast weg te houden. 

Eetbaar: De blaadjes van de  citroenverbena maken een heerlijke thee. Citroenverbena kan ook in salades gebruikt worden en heeft, zoals de naam al verklapt, een citroenachtige smaak.

Bak 38

Rode zonnehoed

De rode zonnehoed is een plant afkomstig uit de Asteraceae familie en bloeit van ongeveer juli tot en met september. Deze plant kan zelfs temperaturen van -35 graden Celsius verdragen. De rode zonnehoed houd van de zon en voedselrijke grond. De Latijnse naam van deze plant is Echinacea Purpurea.

Genezende werking: Er zijn al heel wat onderzoeken gebeurd rond de geneeskrachtige werking en de meesten bevestigen dat Echinacea wel degelijk kan helpen om ons natuurlijk afweersysteem te versterken, om beschadigd weefsel te herstellen en om ontstekingen af te remmen. Echinacea heeft de kracht het aantal witte bloedlichaampjes te verhogen wat helpt om infecties te bestrijden. Dit betekent niet dat je immuun zult worden voor alle ziekten maar wel dat je er sneller vanaf zult zijn en dat de symptomen minder erg zullen zijn, zoals bij griep en verkoudheid. Ook bij puistjes en abcessen die veroorzaakt worden door onzuiver bloed, kan een tinctuur van deze plant helpen. Mensen die lijden aan auto-immuunziekten zoals MS en andere ernstig chronische ziekten raadplegen best vooraf een arts alvorens dit kruid te gebruiken.

Bak 39

Waldsteinia

De waldsteinia ternata is een gele aardbei. Hij bloeit in april en mei en heeft mooie heldergele, boterbloemachtige bloemetjes. Deze gele aardbei heeft graag zon of halfschaduw en kan worden gebruikt als bodembedekker in bloembakken. En hoewel de Nederlandse naam de gele aardbei is, krijgt deze plant geen vruchten en kunnen er dus geen aardbeien worden geplukt. Deze plant is afkomstig uit de Rosaceae familie en komt oorspronkelijk uit Zuidoost Europa. 

Eetbaar: Deze plant is niet eetbaar.

Pawpaw

De pawpaw, en ook wel de Asimina genoemd, komt uit de Annonaceae familie. Een leuk feitje is dat de pawpaw de enige plant uit deze familie is die niet van nature in de tropen voorkomt. Deze plant staat bekend als een prairiebanaan en komt van nature voor in Noord-Amerika. Deze plant bevat de grootste, eetbare, Noord-Amerikaanse, inheemse vruchten. Ze groeien vooral in vruchtbare valleien en de naam komt waarschijnlijk van het Spaanse woord papaya. De bloemen van deze plant kunnen een beetje een stinkende geur hebben. Hierdoor worden bestuivers niet echt aangetrokken en is verspreiding van deze plant niet heel gemakkelijk.

Eetbaar: De pawpaw heeft een grote eetbare bes en bevat veel zaden. Hierdoor heeft deze vrucht heel veel meer eiwitten dan de meeste andere fruitsoorten. Deze vrucht smaakt vooral naar banaan of mango en kan dus lekker gebruikt worden in frisse gerechten en toetjes.

Bak 40

Slaapmutsje

Het slaapmutsje heeft zijn naam te danken aan het feit dat de vorm van het bloemetje een beetje lijkt op dat van een mutsje en dat de bloem in de nacht de blaadjes van de bloem sluit en deze in de ochtend weer open zet. Deze plant heeft mooie oranje-gele bloemen en komt uit Amerika. De Latijnse naam van het slaapmutsje is de Eschscholzia californica. Deze bloem houdt van veel licht en een niet te natte grond. Het slaapmutsje bloeit van juni tot september. In Noord-Amerikaanse landen werden de zaden van het slaapmutsje aan het eten toegevoegd als een vrouw niet zwanger wou worden, hoewel dit niet bewezen is en dus ook niet perse helpt. Ook het stuifmeel werd vroeger cosmetisch gebruikt.

Eetbaar: De bladeren van het slaapmutsje zijn eetbaar en zijn een goede vervanger voor groente. De zaadjes kunnen gekookt worden. Het plantje bevat veel fytonutriënten.

Genezende werking: Het slaapmutsje heeft een genezende werking. Het werkt vooral goed om in slaap te komen, zonder dat het verslavend werkt. Het slaapmutsje zou ook goed pijnstillend werken en helpt bijvoorbeeld ook tegen kiespijn.

Bak 41

Slaapmutsje

Het slaapmutsje heeft zijn naam te danken aan het feit dat de vorm van het bloemetje een beetje lijkt op dat van een mutsje en dat de bloem in de nacht de blaadjes van de bloem sluit en deze in de ochtend weer open zet. Deze plant heeft mooie oranje-gele bloemen en komt uit Amerika. De Latijnse naam van het slaapmutsje is de Eschscholzia californica. Deze bloem houdt van veel licht en een niet te natte grond. Het slaapmutsje bloeit van juni tot september. In Noord-Amerikaanse landen werden de zaden van het slaapmutsje aan het eten toegevoegd als een vrouw niet zwanger wou worden, hoewel dit niet bewezen is en dus ook niet perse helpt. Ook het stuifmeel werd vroeger cosmetisch gebruikt.

Eetbaar: De bladeren van het slaapmutsje zijn eetbaar en zijn een goede vervanger voor groente. De zaadjes kunnen gekookt worden. Het plantje bevat veel fytonutriënten.

Genezende werking: Het slaapmutsje heeft een genezende werking. Het werkt vooral goed om in slaap te komen, zonder dat het verslavend werkt. Het slaapmutsje zou ook goed pijnstillend werken en helpt bijvoorbeeld ook tegen kiespijn.

Zwarte bamboe

De zwarte bamboe, wetenschappelijk de Phyllostachys nigra genoemd, heeft in het eerste jaar groene stengels die daarna verkleuren naar donkerbruin of zwart. De stengels kunnen ruim 5 meter hoog worden. De bamboe is origineel uit China naar Europa gehaald. Panda’s eten deze plant.

Bak 42

Drakenbloed

De drakenbloed plant heeft een donkerrode kleur. Als het sap wordt blootgesteld aan zuurstof veranderd de rode kleur naar oranje. Hierdoor dacht men vroeger dat het hekserij was in de middeleeuwen. Ook werd gedacht dat het sap daadwerkelijk afkomstig was van draken. Het sap wordt gebruikt als kleurstof in verf en in bijvoorbeeld de lak van een viool. Ook wordt het vaak gebruikt in anti-aging producten. De drakenbloedboom is afkomstig uit de Canarische eilanden.

Eetbaar: De drakenbloed plant is niet eetbaar.

Mini Crocus

Krokus (Crocus) is een geslacht uit de lissenfamilie (Iridaceae), die 90 soorten omvat. De krokussen zijn vooral afkomstig uit de bergen rond de Middellandse Zee. In de daktuin staat de crocus minimus. Deze krokus soort komt origineel uit Corsica en Sardinië. De crocus minimus is een miniatuur soort met paarse bloemen met een paarse en gele markering aan de buitenrand. De bloem bloeit tussen februari en april. Crocus minimus staat ook bekend als Spring Beauty.

Bak 43

Vijgenboom

De vijgenboom, ook wel de Ficus carica, is een kleine boom afkomstig uit de moerbeifamilie. De vijgenwesp zorgt voor de bestuiving, maar deze komt echter niet voor in Nederland waardoor de vijg niet kan rijpen hier. De boom komt van nature uit westelijk Azië en werd vooral geplant vanaf de oudheid. De vruchten zijn te plukken vanaf ongeveer september.

Eetbaar: De vijg is lekker zoet en zowel de pit als het vruchtvlees kan worden gebruikt in gerechten.

Genezende werking: Bij verstopping kunnen vijgen laxerend werken. Het kan zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en werkt verzachtend tegen keelpijn. Ook kan het helpen voor goede bot opmaak bij osteoporose en gekonfijte vijgen werken genezend bij zwerende wonden.

Siergras

De festuca glauca, ook wel siergras of blauw schapegras genoemd, behoort tot de grassenfamilie. De plant bloeit in het late voorjaar tot de vroege zomer. Siergras kan 30 tot 40 centimeter hoog worden en het heeft een blauwe bladkleur.

Bak 44

Vlambloem

De vlambloem, ook wel phlox genoemd, behoort tot de vlambloemfamilie. De naam phlox komt van het Griekse woord voor vlam, vandaar ook de andere naam vlambloem. De plant heeft deze naam te danken aan de rode kleur van de wilde soort. De vlambloem bloeit vanaf juli tot in september en kan verschillende kleuren bloemen hebben. Oorspronkelijk komt de plant uit Noord-Amerika, waar vandaan ze in de 18e eeuw naar Europa zijn gebracht.

Bak 45

Rozenkransje

Rozenkransje, wetenschappelijk Antennaria dioica genoemd, is een bloem uit de composietenfamilie. Sinds 1 januari 2017 wordt het rozenkransje wettelijk beschermd en staat deze plant op de Nederlandse Rode Lijst van planten wegens de zeldzaamheid en sterke afname van de soort in het wild. De plant bloeit in mei en juni en kan 5 tot 15 centimeter hoog worden.

Bak 46

Braam

Het plantengeslacht braam, wetenschappelijk bekend als Rubus, telt meer dan 600 soorten. Bramen zijn gemakkelijk te hybridiseren wat als gevolg heeft dat de meeste braamsoorten een kruisingsproduct zijn. De gewone braam, Rubus fruticosus, komt origineel uit Europa en is voornamelijk te vinden langs bosranden. De vruchten zijn donkerblauw of blauw rood en verschijnen in augustus en september. Ze worden als kleurstof voor wol gebruikt. 

Eetbaar: De vrucht van de braam kan los opgegeten worden of gebruikt worden in jams, likeur, sauzen of wijn.

Bak 47

Siergras

De festuca glauca, ook wel siergras of blauw schapegras genoemd, behoort tot de grassenfamilie. De plant bloeit in het late voorjaar tot de vroege zomer. Siergras kan 30 tot 40 centimeter hoog worden en het heeft een blauwe bladkleur.

Bak 48

Wilde sorgo

De wilde sorgo, sorghum halepense, is een grassoort die wel 1,70 meter hoog kan worden. Hij behoort daarom ook tot de poaceae familie en is oorspronkelijk afkomstig uit West-Azië en Noordoost-Afrika. Deze grassoort houdt van vochtige, voedselrijke en verstoorde grond en bloeit van juli tot oktober. 

Eetbaar: De (rode) bladeren van de wilde sorgo zijn eetbaar en zijn te combineren in een rijstgerecht met bonen.

Verfbrem

De verfbrem behoort tot de vlinderbloemenfamilie en komt in geheel Europa voor. In Nederland komt deze struik veel voor op de Waddeneilanden. Deze soort is wettelijk beschermd en staat op de Nederlandse Rode lijst van planten. De plant en zaden van de verfbrem zijn giftig, dus ze worden gebruikt in siertuinen en niet om mee te koken. De struik kan 80 centimeter hoog worden en bloeit van juni tot september. De naam van de plant komt waarschijnlijk uit het vroegere gebruik van de plant voor het verven van kleding materiaal.

Eetbaar: Deze plant is niet eetbaar.

Bak 49

Kerriekruid

Kerriekruid, Helichrysum italicum, komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en is lid van de composietenfamilie. Hier wordt de plant het ‘Italiaanse zonnegoud’ genoemd. Ondanks de naam kerriekruid heeft deze plant niks te maken met kerrie of de curry boom. De naam is te danken aan de aroma die veel lijkt op kerrie en de gele bloemen. De bloemen bloeien van juni tot oktober en de plant wordt ongeveer 50 centimeter hoog. 

Eetbaar: Door de plant mee te stoven in soepen of vleesgerechten kan men een lichte kerriesmaak aan het gerecht toevoegen. Voor het serveren dienen de takjes en blaadjes verwijderd te worden. Dit kan ook goed bij het koken van rijst. Thee van de kerrieplant verzacht buikklachten en helpt bij aandoeningen van de luchtwegen. De smaak is nogal bitter, dus gebruik vooral jonge blaadjes en bloemen of combineer het met een andere plant.

Gerbera’s

Gerbera, ook wel bekend als geitenbloem, maakt deel uit van de composietenfamilie. Dit geslacht kan veel verschillende kleuren hebben en bloeien van mei tot augustus. Het is behoorlijk moeilijk om de gerbera’s een jaar te laten overleven ondanks dat het een meerderjarige plant is. Gerbera’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, Azië en Tasmanië. In 1878 kwam de plant naar Engeland waarna het door Europa is verspreid. De plant heeft geen symbolische betekenis, maar heeft een goed voordeel voor mensen met hooikoorts: het is een geurloze plant! Daardoor zouden gerbera’s voor die mensen wellicht heel prettig zijn als kamerplanten.

Bak 50

Zwarte basilicum

Basilicum (Ocimum basilicum) is een soort uit de lipbloemenfamilie. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië en is in de 16e eeuw vanuit India en Perzië naar Europa gebracht. In het Oudgrieks betekent ‘basileus’ koning. Dit is terug te vinden in de alternatieve benaming van de plant: koningskruid. De plant bloeit in de nazomer met witte bloesem en is niet winterhard. Daardoor dient die elk jaar opnieuw geplant te worden. Hoewel de groene variant (Genovese) het bekendste is, komen er ook andere rassen voor zoals de zwarte basilicum. In deze bak is de zwarte basilicum te vinden. Italië staat bekend om de Genovese basilicum omdat de plant heerlijk bij de Mediterrane keuken passen. 

Eetbaar: Basilicum kan los gegeten worden en heeft een warme anijsachtige smaak. De zwarte basilicum smaakt sterker. De bladeren kunnen gebruikt worden in tomatengerechten of salades zoals de caprese. Basilicum wordt ook gebruikt om pesto te maken. Het beste is om de bladeren op het laatste moment in een gerecht te verwerken om de smaak te bewaren.

Peterselie

Peterselie (Petroselinum crispum) is een kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Er zijn drie soorten: krulpeterselie, blad- of platte peterselie en wortelpeterselie. De platte peterselie heeft meer smaak dan de krulpeterselie. De wortelpeterselie is in Nederland niet heel bekend, maar is de enige van de drie waarvan de wortel gegeten kan worden. De oude Grieken associeerden peterselie met vreugde. Ze gebruikten de plant samen met marjolein als middel tegen een kater. 

Eetbaar: Peterselie heeft een frisse, hartige smaak en bevat veel vitamine C en mineralen. Krulpeterselie kan gebruikt worden als garnering op koude schotels of soep. Bladpeterselie is zowel lekker in warme gerechten zoals visgerechten of pasta’s als in salades. Het wordt ook in kruidenboter en sauzen verwerkt. Voeg peterselie op het einde toe om de frisse smaak te behouden.

Vlambloem

De vlambloem, ook wel phlox genoemd, behoort tot de vlambloemfamilie. De naam phlox komt van het Griekse woord voor vlam, vandaar ook de andere naam vlambloem. De plant heeft deze naam te danken aan de rode kleur van de wilde soort. De vlambloem bloeit vanaf juli tot in september en kan verschillende kleuren bloemen hebben. Oorspronkelijk komt de plant uit Noord-Amerika, waar vandaan ze in de 18e eeuw naar Europa zijn gebracht.

Bak 51

Japanse wijnbes

De Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) is een plant uit de rozenfamilie. Oorspronkelijk komt de soort uit Korea, Japan en China. In 1876 werd de soort in Frankrijk ingevoerd. De Japanse wijnbes is een verzamelsteenvrucht en laat makkelijk los van de bloembodem. De bloeitijd is van eind mei tot eind juni en de vruchten rijpen van eind juni tot half augustus. De vruchten zijn donkerrood gekleurd.  

Eetbaar: De vruchten van de Japanse wijnbes hebben een wat frisse, zoetzure smaak. Ze kunnen los gegeten worden, maar ook in de yoghurt zijn ze lekker. Er kan gelei en compotes meegemaakt worden.

Asters

De aster behoort tot de composietenfamilie. Er zijn heel veel soorten waarvan de meeste in de herfst bloeien. De bloemen komen voor in veel kleuren, maar hebben allemaal een geel hart. De eerste soort is gevonden in New England in Amerika. Aster betekent ‘ster’ in het Latijn en staat symbool voor oprechtheid en een gelukkige ouderdom.

Bak 52

Groene basilicum

Basilicum (Ocimum basilicum) is een soort uit de lipbloemenfamilie. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië en is in de 16e eeuw vanuit India en Perzië naar Europa gebracht. In het Oudgrieks betekent ‘basileus’ koning. Dit is terug te vinden in de alternatieve benaming van de plant: koningskruid. De plant bloeit in de nazomer met witte bloesem en is niet winterhard. Daardoor dient die elk jaar opnieuw geplant te worden. Hoewel de groene variant (Genovese) het bekendste is, komen er ook andere rassen voor zoals de zwarte basilicum. In deze bak is de groene basilicum te vinden. Italië staat bekend om de Genovese basilicum omdat de plant heerlijk bij de Mediterrane keuken passen. 

Eetbaar: Basilicum kan los gegeten worden en heeft een warme anijsachtige smaak. De zwarte basilicum smaakt sterker. De bladeren kunnen gebruikt worden in tomatengerechten of salades zoals de caprese. Basilicum wordt ook gebruikt om pesto te maken. Het beste is om de bladeren op het laatste moment in een gerecht te verwerken om de smaak te bewaren.

Oost-Indische kers

De Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) is een kruidachtige, eenjarige plant. De bladeren doen denken aan een wapenschild. De naam Tropaelum is hier waarschijnlijk een verwijzing naar aangezien het ‘een met wapens behangen boom’ betekent. De plant bloeit van juni tot in oktober. Ondanks dat de naam doet denken aan Oost-Indië komt de plant van oorsprong uit Zuid-Amerika. Waarschijnlijk deed de smaak denken aan Oost-Indië en kreeg de plant daarom deze naam.

Eetbaar: De Oost-Indische kers is eetbaar. De scherpe smaak heeft veel weg van mierikswortel. De plant kan ook als specerij gebruikt worden. De zaden kunnen ingemaakt als kappertjes en geven veel pit. Het blad kan heerlijk in een salade gebruikt worden. De bloemen geven zowel kleur als een peperachtige smaak aan een gerecht.

Bak 53

Kardinaalsmuts

Kardinaalsmuts (Euonymus) is een geslacht uit de kardinaalsmutsfamilie en is een haagplant. De kardinaalsmuts komt oorspronkelijk uit Japan en Korea, maar is nu verspreid tot in Europa, Noord-Amerika, Australië en Madagaskar. De bloemen zijn groen-wit en de bladeren zijn ellipsvormig. De kardinaalsmuts heeft rozerode vruchten waarvan vogels de oranje zaden eten. Het hout van de kardinaalsmuts is goed bestendig tegen slijtage en werd daardoor vroeger veel gebruikt voor spoelen. Hier komt de Engelse benaming ‘spindle tree’ vandaan. De naam kardinaalsmuts verwijst naar het katholieke geloof.

Eetbaar: De kardinaalsmuts is niet eetbaar. Alle delen van de kardinaalsmuts zijn giftig voor de mens!

Asters

De aster behoort tot de composietenfamilie. Er zijn heel veel soorten waarvan de meeste in de herfst bloeien. De bloemen komen voor in veel kleuren, maar hebben allemaal een geel hart. De eerste soort is gevonden in New England in Amerika. Aster betekent ‘ster’ in het Latijn en staat symbool voor oprechtheid en een gelukkige ouderdom.

Bak 54

Anemoon

De anemoon, in het latijns ook wel de Ranunculaceae genoemd, zijn overblijvende kruiden afkomstig van de ranonkelfamilie. Deze plant komt vooral voor in noordelijke, gematigde gebieden. De anemoon kan zowel op het land als op het water bloeien. De naam van de anemoon is afkomstig uit de antieke oudheid, waar de nimf Anemona door godin Flora in een bloem veranderd werd.  De anemoon bloeit in de periode mei tot juni. De anemoon kan niet tegen droogte dus de grond moet regelmatig nat gemaakt worden.

Eetbaar: De anemoon is niet eetbaar! Zowel bij aanraking als bij inname kan last van de darmen, buik en een branderig gevoel in mond en keel voorkomen.

Blauwe regen

De blauwe regen is een slingerplant uit de vlinderbloemenfamilie met lange bloemtrossen. De plant kent soorten die linksom of rechtsom draaien, kan wel 20 meter hoog klimmen en 10 meter breed worden. Vaak wordt blauwe regen als sierplant gebruikt omdat het geen plaats in de keuken heeft. Het sap van de plant kan de ogen heftig irriteren en de giftige zaden kunnen leiden tot ernstige maag-darm problemen. De plant is daarom niet eetbaar!

Bak 55

Kardinaalsmuts

Kardinaalsmuts (Euonymus) is een geslacht uit de kardinaalsmutsfamilie en is een haagplant. De kardinaalsmuts komt oorspronkelijk uit Japan en Korea, maar is nu verspreid tot in Europa, Noord-Amerika, Australië en Madagaskar. De bloemen zijn groen-wit en de bladeren zijn ellipsvormig. De kardinaalsmuts heeft rozerode vruchten waarvan vogels de oranje zaden eten. Het hout van de kardinaalsmuts is goed bestendig tegen slijtage en werd daardoor vroeger veel gebruikt voor spoelen. Hier komt de Engelse benaming ‘spindle tree’ vandaan. De naam kardinaalsmuts verwijst naar het katholieke geloof. 

Eetbaar: De kardinaalsmuts is niet eetbaar. Alle delen van de kardinaalsmuts zijn giftig voor de mens!

Anemoon

De anemoon, in het latijns ook wel de Ranunculaceae genoemd, zijn overblijvende kruiden afkomstig van de ranonkelfamilie. Deze plant komt vooral voor in noordelijke, gematigde gebieden. De anemoon kan zowel op het land als op het water bloeien. De naam van de anemoon is afkomstig uit de antieke oudheid, waar de nimf Anemona door godin Flora in een bloem veranderd werd.  De anemoon bloeit in de periode mei tot juni. De anemoon kan niet tegen droogte dus de grond moet regelmatig nat gemaakt worden.

Eetbaar: De anemoon is niet eetbaar! Zowel bij aanraking als bij inname kan last van de darmen, buik en een branderig gevoel in mond en keel voorkomen.

Bak 56

Kardinaalsmuts

Kardinaalsmuts (Euonymus) is een geslacht uit de kardinaalsmutsfamilie en is een haagplant. De kardinaalsmuts komt oorspronkelijk uit Japan en Korea, maar is nu verspreid tot in Europa, Noord-Amerika, Australië en Madagaskar. De bloemen zijn groen-wit en de bladeren zijn ellipsvormig. De kardinaalsmuts heeft rozerode vruchten waarvan vogels de oranje zaden eten. Het hout van de kardinaalsmuts is goed bestendig tegen slijtage en werd daardoor vroeger veel gebruikt voor spoelen. Hier komt de Engelse benaming ‘spindle tree’ vandaan. De naam kardinaalsmuts verwijst naar het katholieke geloof. 

Eetbaar: De kardinaalsmuts is niet eetbaar. Alle delen van de kardinaalsmuts zijn giftig voor de mens!

Varen

Varens zijn een groep planten behorend tot de Pteropsida. Varens zijn zeer oude plantensoorten die al te zien zijn in fossielen. In de periode ‘’Devoon’’ begon het leven op het land zich te ontwikkelen en ontstonden de eerste bossen. Deze ontwikkeling zorgde er ook voor dat veel planten zaden gingen gebruiken om zich voort te planten. De primitieve varen gebruikte toen, en nu nog steeds, sporen in plaats van zaden om voor nageslacht te zorgen, net zoals schimmels! Varens groeien meestal laag bij de grond en komen over de hele wereld voor.

Bak 57

Kardinaalsmuts

Kardinaalsmuts (Euonymus) is een geslacht uit de kardinaalsmutsfamilie en is een haagplant. De kardinaalsmuts komt oorspronkelijk uit Japan en Korea, maar is nu verspreid tot in Europa, Noord-Amerika, Australië en Madagaskar. De bloemen zijn groen-wit en de bladeren zijn ellipsvormig. De kardinaalsmuts heeft rozerode vruchten waarvan vogels de oranje zaden eten. Het hout van de kardinaalsmuts is goed bestendig tegen slijtage en werd daardoor vroeger veel gebruikt voor spoelen. Hier komt de Engelse benaming ‘spindle tree’ vandaan. De naam kardinaalsmuts verwijst naar het katholieke geloof. 

Eetbaar: De kardinaalsmuts is niet eetbaar. Alle delen van de kardinaalsmuts zijn giftig voor de mens!

Schoenlapper

Schoenlappersplanten (Bergenia crassifolia), ook wel bergenia genoemd, zijn kruidachtige planten uit de steenbreekfamilie. Van oorsprong komen ze uit Centraal-Azië. De schoenlapper heeft een spiraalvormig bladrozet met roze bloemen, die bloeien van april tot in mei. De plant houdt veel van zon en in China staan berghellingen vol met deze planten in de zon.

Hosta

De hosta of hartlelie is een plant uit de aspergefamilie. De plant komt oorspronkelijk uit noordoost Azië en is in 1800 geëxporteerd. Hoewel hosta vooral schaduwplanten zijn, kunnen bepaalde soorten ook tegen de zon. Hierbij geldt: hoe geler het blad of hoe meer geel in het blad zit, hoe beter ze tegen zon kunnen.

Bak 58

Citroenmelisse

Citroenmelisse is een plant uit de lipbloemenfamilie. De plant groeit voornamelijk in Zuid-Europa, maar is in Nederland en België ook makkelijk te kweken. In de winter leeft de citroenmelisse namelijk voort onder de grond door middel van wortelstokken. De naam vindt zijn oorsprong in het oud griekse ‘’melissa’’, wat honingbij betekent. De nectar in de plant trekt daarom ook veel honingbijen aan die daarvan honing produceren. Imkers smeren bijenkorven vaak in met deze planten.

Eetbaar: Van de bladeren kan thee worden gezet die stress tegen gaat. Ook kan het gebruikt worden als smaakversterker in visgerechten, soep of sauzen door de aangename citroengeur.

Bak 59

Japanse esdoorn

De Japanse esdoorn (Acer palmatum) is een plant uit de zeepboomfamilie. De esdoorn is een struik tot kleine boom die in het najaar prachtig rood, geel of oranje kleurt. De plant valt enorm op door hun stervormige bladeren. De bloemen zijn paars rood en verschijnen in april tot in juni. Zoals de naam al verklapt komt deze esdoorn oorspronkelijk uit Japan, maar de plant is ook inheems in Korea. In deze landen staat hij symbool voor inspiratie en daarom komt de Japanse esdoorn veel voor in meditatietuinen of tempels. Rond 1850 is de plant naar Europa gehaald.

Vergeet-mij-nietjes

Vergeet-mij-nietje (Myosotis) telt enkele tientallen soorten. De naam Myosotis komt van het Griekse mus en otis en betekent muis-oortje. Dit is een verwijzing naar de harige blaadjes van dit plantje. Vergeet-mij-nietjes komen voor in Europa, Azië, Afrika en Australië. Over de origine van de naam zijn verschillende verhalen. Zo was er in de Middeleeuwen eens een ridder met zijn geliefde langs een rivier aan het wandelen. Bij het plukken van een bosje bloemen viel hij door het gewicht van zijn harnas in het water. Terwijl hij verdronk gooide hij het bosje bloemen naar zijn geliefde en riep “Vergeet mij niet”. Een andere mythe stelt dat een god bij de schepping aan alle planten een naam gaf. Toen hij dacht klaar te zijn riep een blauw bloempje: “Oh Heer, vergeet mij niet!”. “Zo zul je heten” zei de Heer toen. Vergeet-me-nietjes staan symbool voor romantiek en tragiek. Vrouwen droegen deze bloem vaak als teken van trouw en oneindige liefde. Alzheimer Nederland gebruikt het vergeet-me-nietje als symbool, zeer toepasselijk natuurlijk. Het vergeet-mij-nietje is een tweejarige plant met kleine bleekblauwe, soms roze of zelfs witte bloempjes, met een geel hartje.De plant bloeit van april tot juni. 

Genezende werking: Een (afgekoelde) thee van vergeet-mij-nietjes werkt kalmerend voor geïrriteerde en vermoeide ogen. Vroeger werd het akkervergeet-mij-nietje als geneeskruid gebruikt tegen tuberculose.

Bak 60

Forsythia

Forsythia, ook wel het Chinees klokje genoemd, is een geslacht van struiken in de olijffamilie. In het voorjaar hebben de struiken gele bloemen. Er is een soort die uit Europa, specifiek uit de Balkan, komt. De andere soorten komen inheems uit China, Korea en Japan. Het geslacht is genoemd naar William Forsyth. De takken van de plant kunnen erg goed gebruikt worden als paastakken en staan mooi in een vaas.

Zwarte toorts

Zwarte toorts (Verbascum nigrum) behoort tot de helmkruidfamilie. De kruidachtige plant kan 60 tot 150 centimeter lang worden en bloeit van juni tot eind september met gele bloemen en violette meeldraden. De plant komt in heel Europa voor behalve in Schotland, Ierland en Scandinavië.

Bak 61

Dikkemanskruid

Dikkemanskruid (Pachysandra terminali), ook wel bekend als schaduwkruid, behoort tot de buxusfamilie. Dikkemanskruid is inheems in de bossen in Japan en China. Dikkemanskruid kan 30 centimeter hoog worden en bloeit vanaf maart tot en met mei met witte, kleine bloemen. De naam dikkemanskruid verwijst naar de dikke helmdraden. De plant is een goede bodembedekker en geeft onkruid weinig kans om te groeien. De dikkemanskruid is giftig en dus niet eetbaar!

Lelietje-van-dalen

Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis), ook wel bekend als meiklokje, is een plant die in bosrijke streken voorkomt. Het meiklokje komt van oorsprong uit de gematigde streken van Europa, de Kaukasus, West-Siberië en Azië.  Deze plant kan 30 centimeter hoog worden en heeft klokvormige witte bloemen. Het meiklokje bloeit van mei tot in juni. In Frankrijk en België is het gebruikelijk dat kinderen op 1 mei lelietjes-van-dalen kopen voor hun moeder en oma. Dit past mooi aangezien de naam majalis vertaald kan worden naar ‘van de maand mei’. Het lelietje-van-dalen is de nationale bloem van Finland. Deze plant is giftig en kan hartritmestoornissen veroorzaken! Het lelietje-van-dalen is dus niet eetbaar.

Ranonkelstruik

De ranonkelstruik (Kerria japonica), ook wel bekend als kerria of kerriestruik, behoort tot de rozenfamilie. De struik komt van oorsprong uit China en Japan. In het wild groeit de plant langs steenachtige rivierbeddingen en op berg ravijnen. De bloeitijd van de plant is in mei en juni en vervolgens opnieuw in augustus en september. De ranonkelstruik krijgt in deze periode gele, grote bloemen. De vruchten lijken veel op de framboos.

Bak 62

Rozen

Rozen behoren zoals de naam al verklapt tot de rozenfamilie. Het geslacht telt heel veel soorten. Rozen werden al in de oudheid geteeld door de Grieken, Romeinen en Egyptenaren in China en Afrika voor hun schoonheid en geur. Nederland heeft de kweek van rozen gedocumenteerd sinds de tweede helft van de 16e eeuw. De roos heeft veel symboliek met de meest bekende rol als symbool voor de liefde. Daarom geeft men op Valentijnsdag een rode roos aan hun valentijn. De rode roos symboliseert daarnaast ook de vijf wonden van Christus en het bloed der martelaren. Rozenolie wordt gebruikt in rozenwater, parfums en zalven.

Anemoon

De anemoon, in het latijns ook wel de Ranunculaceae genoemd, zijn overblijvende kruiden afkomstig van de ranonkelfamilie. Deze plant komt vooral voor in noordelijke, gematigde gebieden. De anemoon kan zowel op het land als op het water bloeien. De naam van de anemoon is afkomstig uit de antieke oudheid, waar de nimf Anemona door godin Flora in een bloem veranderd werd. De anemoon bloeit in de periode mei tot juni. De anemoon kan niet tegen droogte dus de grond moet regelmatig nat gemaakt worden.

Eetbaar: De anemoon is niet eetbaar! Zowel bij aanraking als bij inname kan last van de darmen, buik en een branderig gevoel in mond en keel voorkomen.

Bak 63

Rode venkel

Rode venkel (Foeniculum vulgare purpureum) is een plant uit de schermbloemenfamilie. De naam is afkomstig van het latijnse woord ‘foenum’, wat hooi betekent. Dit komt omdat de plant een beetje op hooi lijkt door de licht bronzen bladeren. Origineel komt de plant uit het Middellandse Zeegebied dus het heeft een voorkeur aan warmer weer. Rode venkel staat in de bloei van juni tot juli en heeft kleine gele bloempjes. De plant wordt voornamelijk als decoratieve opvulling gebruikt in tuinen.

Eetbaar: Het blad van deze plant kan worden gebruikt bij varkens- en rundvlees, visgerechten en sauzen. De zaden worden als specerij in gebak gebruikt dankzij de aangename anijssmaak. Ook kan op deze zaden gekauwd worden wat voor een frisse adem zorgt.

Vrouwenmantel

De vrouwenmantel, of ook wel de alchemilla genoemd, is een plant afkomstig uit de rosaceae familie. Deze plant komt vooral voor in Europa en Azië en groeien op verstoorde, vochtige plaatsen. De naam van de vrouwenmantel is afkomstig uit de alchemie, waar alchemisten met het blad van de vrouwenmantel dauwdruppels opvingen en een levenselixer brouwden met deze druppels. De vrouwenmantel bloeit van ongeveer mei tot en met juni.

Eetbaar: De vrouwenmantel is geschikt om een thee van te zetten, dit kan het beste wanneer de plant in bloei staat.

Genezende werking: De vrouwenmantel helpt bij slaapstoornissen in de menopauze. Ook kan de thee zorgen voor het verlichten van zware menstruatiepijn. (Geadviseerd wordt om drie keer per dag een kopje thee te drinken in de dagen voor en tijdens de menstruatie.) Behalve menstruatiepijn werkt het ook tegen andere baarmoeder en menstruatieproblemen, aangezien er vele looistoffen in de vrouwenmantel zitten die het bloedtoevoer verminderen. Deze looistoffen werken ook bloedstelpend en werken dus ook op wondjes op de huid. Tijdens een zwangerschap die overtijd is kan vrouwenmantel ook wee opwekkend werken door de samentrekkende eigenschappen. Drink dus geen vrouwenmantel als je geen weeën op wilt wekken! Als laatste werkt vrouwenmantel ook bij reuma en andere gezondheidsproblemen aangezien het vochtafdrijvend werkt.

Bak 64

Rode en groene zonnehoed

De zonnehoed is een plant afkomstig uit de Asteraceae familie en bloeit van ongeveer juli tot en met september. Deze plant kan zelfs temperaturen van -35 graden Celsius verdragen. De zonnehoed houdt van de zon en voedselrijke grond. De Latijnse naam van deze plant is Echinacea Purpurea. In deze bak staat zowel de rode als de groene zonnehoed.

Genezende werking: Er zijn al heel wat onderzoeken gebeurd rond de geneeskrachtige werking en de meesten bevestigen dat Echinacea wel degelijk kan helpen om ons natuurlijk afweersysteem te versterken, om beschadigd weefsel te herstellen en om ontstekingen af te remmen. Echinacea heeft de kracht het aantal witte bloedlichaampjes te verhogen wat helpt om infecties te bestrijden. Dit betekent niet dat je immuun zult worden voor alle ziekten maar wel dat je er sneller vanaf zult zijn en dat de symptomen minder erg zullen zijn, zoals bij griep en verkoudheid. Ook bij puistjes en abcessen die veroorzaakt worden door onzuiver bloed,  kan een tinctuur van deze plant helpen. Mensen die lijden aan auto-immuunziekten zoals MS en andere ernstig chronische ziekten raadplegen best vooraf een arts alvorens dit kruid te gebruiken.

Komkommerkruid

Komkommerkruid, ook wel bekend als bernagie of borago officinalis, behoort tot de ruwbladigenfamilie. Vanaf mei tot in de herfst bloeien er prachtige blauwe bloemen aan de bernagie. Oorspronkelijk komt komkommerkruid uit het Middellandse Zeegebied. Zo schreef de Romeinse schrijver Plinius ooit hoe deze plant altijd blijdschap brengt. 

Eetbaar: Het komkommerkruid heeft haar naam te danken aan haar komkommerachtige aroma. Bernagie kan goed gebruikt worden in salades of andere zomerse gerechten. De bloemen worden gebruikt om azijn blauw te kleuren. 

Genezende werking: Bernagie werd al door de oude Grieken als genezend kruid gebruikt. Zo kan een mengsel van dit kruid met honing hoesten verhelpen en kunnen de zaden helpen bij een onregelmatige menstruatie. 

Bak 65

Vlinderstruik

De vlinderstruik (Buddleja davidii) is een plant uit de helmkruidfamilie. De naam vlinderstruik is een verwijzing naar de vele vlinders die door de plant worden aangetrokken. De bloemen worden bestoven door vlinders. De plant bloeit van juli tot september. De bloemen zijn lichtpaars, maar kunnen ook donkerpaars, roze of witte zijn. De struik kan drie meter hoog worden. Oorspronkelijk komt de vlinderstruik uit China. De vlinderstruik is geschikt om hagen mee aan te leggen.

Ezelsoor

Ezelsoor is een plant die behoort tot de lipbloemenfamilie. Oorspronkelijk komt deze plant uit Zuidwest-Azië en heeft zachte haartjes op de bladeren en lila bloemen. Deze plant bloeit van juni tot augustus en kan tot wel 40 cm hoog groeien. De zachte haren op de plant maken de ezelsoor zeer aantrekkelijk in een familie tuin. Kleine kinderen hebben vaak de neiging om de plant vast te pakken of te aaien, wat compleet veilig is!

Bak 66

Rabarber

Rabarber is een plant uit de duizendknoopfamilie. Al meer dan 5000 jaar is rabarber populair under de mens. De plant werd in het begin vooral geteeld wegens medicinale gebruiken maar rond 1600 kwam de hof botanicus van de Engelse koning Charles I erachter dat de stelen gegeten konden worden. Het duurde echter tot 1750 dat rabarber populair werd in de keuken.

Eetbaar: De rode stengels van de rabarberplant kunnen zowel koud als warm gegeten worden. Rabarber wordt meestal gebruikt in bij- en nagerechten zoals gebak en vlaai. Als rabarber gekookt wordt, is het klaar als het geheel in vezels uit elkaar valt.

Bak 67

Framboos

De framboos (Rubus idaeus) is een plant uit de rozenfamilie. Frambozen komen in heel Europa van nature voor, vaak op open plaatsen in het bos en langs bosranden. In de Middeleeuwen werden frambozen al geteeld. De stengels van de plant kunnen 2 meter lang worden. Er bestaan zomer- en herfstframbozen. De framboos is een verzamelsteenvrucht, een vrucht die uit vele vruchtjes bestaat. Meestal zijn ze rood, maar ze kunnen ook geel zijn. In deze bak zitten zowel rode als gele frambozen. De plant bloeit eind mei tot eind juni. Bij zomerframbozen zijn de vruchten rijp vanaf eind juni tot half augustus. Bij de herfstframbozen zijn er rijpe vruchten vanaf begin augustus tot de eerste week van oktober. 

Eetbaar: De vruchten van de framboos zijn eetbaar. Ze kunnen vers gegeten worden, maar ook in een jam of saus verwerkt worden. Ze komen ook voor in limonadesiroop. Na drogen van de bladeren van de plant, kan thee getrokken worden. In frambozen zitten vitamine C, B2 en B6. De framboos bevat ook veel antioxidanten.

Bak 68

Kattenkruid

Kattenkruid (nepeta) is een plant die behoort tot de lipbloemenfamilie. De plant dankt de naam aan het feit dat katten sterk aangetrokken worden aan de geur. Kattenkruid, ofwel catnip, bevat veel etherische oliën waaronder nepetalacton. Deze werkzame stoffen zorgen ervoor dat de kat een licht hallucinerende ervaring heeft. Na 10 tot 15 minuten is dit effect uitgewerkt. Ongeveer 80% van de katten zijn gevoelig voor dit kruid en is voornamelijk genetisch bepaald. Mensen ervaren deze effecten niet aangezien ze het orgaan in de neus wat geprikkeld moet worden (het orgaan van Jacobson) niet bezitten.

Eetbaar: Kattenkruid kan gegeten worden. De blaadjes hebben een citroenachtige smaak en passen prima in een salade. De smaak en de geur doet aan munt denken. Je kunt prima een thee zetten van verse of gedroogde blaadjes kattenkruid.

Bak 69

Ezelsoor

Ezelsoor is een plant die behoort tot de lipbloemenfamilie. Oorspronkelijk komt deze plant uit Zuidwest-Azië en heeft zachte haartjes op de bladeren en lila bloemen. Deze plant bloeit van juni tot augustus en kan tot wel 40 cm hoog groeien. De zachte haren op de plant maken de ezelsoor zeer aantrekkelijk in een familie tuin. Kleine kinderen hebben vaak de neiging om de plant vast te pakken of te aaien, wat compleet veilig is!

Bloedzuring

De bloedzuring (Rumex sanguineus) behoort tot de duizendknoopfamilie en is een winterharde vaste plant. Inheems komt de plant voor in Europa en Zuidwest-Azië. De plant wordt tussen de 60 en 120 centimeter hoog en bloeit in juni en juli. De bladeren hebben soms paarse nerven. De naam is te danken aan deze paarse nerven die doen denken aan bloed. Het andere deel van de naam verwijst naar de zure smaak van de bladeren. De Bataven aten deze plant vroeger al.

Eetbaar: De bloedzuring is eetbaar en heeft dus een zure smaak. Jonge bladeren zijn het lekkerste aangezien de smaak dan minder zuur en malser is. Bloedzuring past goed in een salade, maar leent zich ook prima voor een saus of soep. In de winter kunnen de bladeren in een stamppot gebruikt worden.

Zonnebloem

De zonnebloem is een tot 3 meter hoge, eenjarige plant uit de composietenfamilie. De wetenschappelijke naam is Helianthus annuus en komt van helios en anthos wat zon en bloem betekent. Hij kan gekweekt worden uit een pit en gezaaid worden van april tot half juni. Het bloemhoofd kan een diameter van 30 centimeter krijgen. Onvolgroeide planten waarvan de bloemknop nog niet geopend is, vertonen heliotropisme: overdag draait de bloemknop op zonnige dagen mee met de zon. ’s Nachts keert de bloemknop terug naar de oostelijke stand. De zonnebloem komt oorspronkelijk uit Centraal- en Zuid-Amerika en zijn door de Spanjaarden mee naar Europa genomen. Vincent van Gogh heeft meerdere schilderijen met zonnebloemen als onderwerp. Zonnebloemen staan symbool voor zomer en geven een warm gevoel. Ze komen daarom vaak voor in zomerboeketten. 

Eetbaar: De pitjes van zonnebloemen kunnen gegeten worden. Daarnaast wordt er van zonnebloemen olie gemaakt, wat veelal gebruikt wordt bij het koken.

Bak 70

Pruim

De pruim (Prunus) is een boomvrucht uit de rozenfamilie (Rosaceae). Pruimen zijn steenvruchten met zacht vruchtvlees en groeien aan bomen die 3 tot 7 meter hoog kunnen worden. Ze zijn rijp in de nazomer, van juli tot en met september. De kleur loopt uiteen van blauwzwart tot rood en geel.

Eetbaar: Pruimen kunnen met de schil los gegeten worden. Ze zijn ook lekker in een taart, yoghurt of in een compote, jam of saus. Je kan ze stoven. Ze hebben een zoete smaak. Sommige soorten zijn zoetzuur of zuur.

Rozen

Rozen behoren zoals de naam al verklapt tot de rozenfamilie. Het geslacht telt heel veel soorten. Rozen werden al in de oudheid geteeld door Grieken, Romeinen en Egyptenaren in China en Afrika voor hun schoonheid en geur. Nederland heeft de kweek van rozen gedocumenteerd sinds de tweede helft van de 16e eeuw. De roos heeft veel symboliek met de meest bekendste rol als symbool voor de liefde. Daarom geeft men op Valentijnsdag een rode roos aan hun valentijn. De rode roos symboliseert daarnaast ook de vijf wonden van Christus en het bloed der martelaren. Rozenolie wordt gebruikt in rozenwater, parfums en zalven.

Bloedooievaarsbek

Bloedooievaarsbek (geranium sanguineum) is een plant uit de ooievaarsbekfamilie. De plant wordt 10 tot 50 cm hoog en heeft een bloeitijd die zich uitstrekt van juni tot augustus. De roodpaarse bloemen die uit een rode snavelvormige stengel groeien, geven deze plant zijn naam. Deze plant wordt als sierplant gehouden maar kan ook in het wild voorkomen in bosranden van Europa. De bloedooievaarsbek bloeit van juli tot en met augustus en kan wel 35 cm hoog groeien.

Bak 71

Kleine tijm

Tijm (Thymus) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie. Het geslacht heeft zeer aromatische planten. Ze komen vooral voor in het Middellandse Zeegebied en in Azië. In deze bak staat de kleine tijm (Thymus serpyllum), ook bekend als wilde tijd. De plant wordt zelden hoger dan 7 centimeter en is aan de twee tegenoverstaande zijden behaard. De grote tijm (Thymus pulegioides) is daarentegen alleen op de ribben behaard. Kleine tijm bloeit van mei tot augustus met roze of purpere bloemen. Tijm wordt vaak in de zeepindustrie gebruikt vanwege de geur. 

Eetbaar: Tijm kan gebruikt worden om groente, vis, vlees en sauzen te kruiden. Het is een belangrijke smaakmaker in de Italiaanse en Provençaalse kruidenmix. Er kan ook thee en siroop van worden bereid.  

Genezende werking: Tijm bevat de stof thymol, die goed is voor de luchtwegen. Tijmsiroop kan daarom hoesten en astma verlichten.

Bak 72

Kamille

Kamille (matricaria) behoort tot de composietenfamilie.De soort komt overal in Europa voor en wordt op grote schaal geteeld in Hongarije en Oost-Europa. De plant kan 40 cm hoog worden en heeft een sterke geur. De kamille bloeit van mei tot september. Omdat deze plant niet kieskeurig is over de grond waar het in groeit, wordt kamille vaak aangetroffen in beschadigde of nieuw aangelegde bermen. Doordat de zaden van kamille lang kiemkrachtig blijven, domineert kamille de bodem ten opzichte van andere planten.

Eetbaar: De bladeren, stengels en bloem kunnen gebruikt worden om thee van te zetten. Deze thee heeft een rustgevende werking.

Goudsbloem

Goudsbloem, ook wel bekend om haar wetenschappelijke naam Calendula, is een geslacht uit de composietenfamilie. Van nature komen ze voor van het Middellandse Zeegebied tot in Iran. De kleuren van de bloem variëren van lichtgeel tot oranje. Ze bloeien in juni. 

Eetbaar:  Goudsbloemen zijn zeer geschikt om boter, soep of rijst goudgeel te kleuren. Dit kan zelfs het peperdure saffraan vervangen.

Genezende werking: Calendula wordt vaak gebruikt in zalven voor de huid. De plant staat bekend om haar herstellende krachten en beschermende en versterkende effect op de huid. Goudsbloem zalfjes zouden kunnen helpen tegen eczeem, acne en brandwonden.

Margrieten

De leucanthemum vulgare is een vaste plant uit de asteraceae familie. Oftewel, de margriet behoort tot de composietenfamilie. Deze plant is karakteristiek voor echte graslanden die gemaaid worden. De naam van de margriet komt van het Oudgriekse margarites en betekent parel. De margriet heeft graag dagelijks water en bloeit vooral in de voorzomer. Als je nou wilt weten of iemand echt van je houdt, kun je een voor een de blaadjes van de margriet halen, waarbij het antwoord afwisselend ja of nee is.

Eetbaar: De bloem van de margriet kan rauw worden verwerkt in tempura beslag of er thee van zetten. Ook de wortels zijn eetbaar en de jonge blaadjes kunnen worden verwerkt in een frisse salade. De bladrozet die overblijft als de plant overwintert kan worden gebruikt in een groentepuree.

Genezende werking: De bloemhoofdjes van de margriet kan worden gebruikt in een thee. Deze kan helpen bij menstruatieklachten en zorgt voor een samenwerkende werking die een hoest kan verlichten.

Bak 73

Peer

De peer (pyrus) is een plant uit de rozenfamilie dat de algemeen bekende vruchten produceert. Het geslacht komt voor in veel landen, vooral op het noordelijk halfrond. De peer was vooral vroeger een kostbare vrucht. Franse vorsten die gekroond werden kregen dan een peer en champagne. Toen Karel X van Frankrijk werd gekroond, sprak de burgemeester: “Wij bieden U het beste wat we hebben: onze wijnen, onze peren en onze harten.” Rond de 17e eeuw waren ongeveer 300 perensoorten bekend en nu zijn dat er ruim vijfduizend! De bloeiwijze van het plantengeslacht peer is een boom, die op oudere leeftijd elk jaar bloeit en, meestal ook elk jaar, vrucht draagt. De boom bloeit afhankelijk van het ras gemiddeld van half april tot begin mei.

Eetbaar: Peren kunnen als vrucht gegeten worden. Verschillende producten kunnen worden bereid op basis van peren zoals gestoofde peren, peren honing, gedroogde peren en perenwijn. Daarnaast is het ook een overheerlijke toevoeging aan bepaald gebak.

Margrieten

De leucanthemum vulgare is een vaste plant uit de asteraceae familie. Oftewel, de margriet behoort tot de composietenfamilie. Deze plant is karakteristiek voor echte graslanden die gemaaid worden. De naam van de margriet komt van het Oudgriekse margarites en betekent parel. De margriet heeft graag dagelijks water en bloeit vooral in de voorzomer. Als je nou wilt weten of iemand echt van je houdt, kun je een voor een de blaadjes van de margriet halen, waarbij het antwoord afwisselend ja of nee is.

Eetbaar: De bloem van de margriet kan rauw worden verwerkt in tempura beslag of er thee van zetten. Ook de wortels zijn eetbaar en de jonge blaadjes kunnen worden verwerkt in een frisse salade. De bladrozet die overblijft als de plant overwintert kan worden gebruikt in een groentepuree.

Genezende werking: De bloemhoofdjes van de margriet kan worden gebruikt in een thee. Deze kan helpen bij menstruatieklachten en zorgt voor een samenwerkende werking die een hoest kan verlichten.

Bak 74

Kersen

Kersen komen voor in twee botanische soorten: prunus avium (zoete kersen) en prunus cerasus (zure kersen). Ze vallen onder de steenvruchten en hun oorsprong ligt in Azië en Europa. Kersen komen voor in veel verschillende kleuren: van geel tot rood. De meest bekende kleur is natuurlijk het donkerrood. De kriek is een variant van de (zure) kersen. 

Eetbaar: Kersen zijn eetbaar. Zoete kersen worden voornamelijk uit de hand gegeten. Zure kersen worden gebruikt in drank, zoals bier, maar ze zijn ook heerlijk in taarten, jams en muffins. 

Genezende werking: Kersen hebben anti-oxidante en anti-inflammatoire eigenschappen en kunnen daardoor ontstekingsremmend werken. Kersensap is in verband gebracht met een goede nachtrust. Dit komt waarschijnlijk omdat kersen een natuurlijke bron van melatonine zijn.

Hangende zegge

De hangende zegge is een vaste plant uit de cyperaceae familie. Deze plant wordt ook wel de carex pendula genoemd en komt van nature voor in Eurazië en Noord-Afrika. Van ongeveer mei tot juli bloeit de hangende zegge met groen-bruine aren. Deze plant houdt vooral van natte grond en halfschaduw.

Eetbaar: De hangende zegge is niet eetbaar!

Viola Labradorica

Viola Labradorica, ook wel bekend als viooltje, is een vaste plant en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De plant behoort tot de viooltjesfamilie. Van april tot in mei bloeit de plant met paarse of blauwe bloemetjes.

Bak 75

Hibiscus

De hibiscus behoort tot de Malvaceae familie en komt vooral voor in mediterrane, subtropische gebieden overal op de wereld. De hibiscus wordt vooral gebruikt in de papierindustrie. Deze plant bloeit van ongeveer half augustus tot in oktober en kunnen zelfs vorst verdragen. De hibiscus staat het liefste in de volle ochtendzon en de grond moet niet te nat zijn om hem goed te laten bloeien.

Eetbaar: De jonge bladeren van de hibiscus kunnen worden gebruikt in een salade of worden gekookt zoals je spinazie zou koken. Van de bladeren en de bloemen kan ook thee worden gezet.

Kaasjeskruid

Kaasjeskruid (Malva) is een geslacht van kruidachtige planten uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae). Het geslacht is met dertig soorten wijdverspreid over gematigde, subtropische en tropische gebieden van Afrika en Eurazië. Verschillende soorten worden toegepast als tuinplant, bijvoorbeeld groot kaasjeskruid (Malva sylvestris) en dessertbladen (Malva verticillata). Andere worden beschouwd als onkruid, met name in Noord- en Zuid-Amerika, waar ze niet van nature voorkomen. Ze gedragen zich daar als invasieve soort, dat wil zeggen dat de planten zich zo succesvol vestigen dat de lokale biodiversiteit bedreigd wordt.

De vrucht van een kaasjeskruid is een splitvrucht. Kaasjeskruid wordt zo genoemd omdat de vrucht met aaneensluitende zaden de vorm heeft van een plat rond kaasje. De bloeitijd is van juni tot en met september. 

Eetbaar: De zaden, zaaddozen en bloemen kunnen gegeten worden. Deze kunnen prima aan salades worden toegevoegd.

Bak 76

Kersen

Kersen komen voor in twee botanische soorten: prunus avium (zoete kersen) en prunus cerasus (zure kersen). Ze vallen onder de steenvruchten en hun oorsprong ligt in Azië en Europa. Kersen komen voor in veel verschillende kleuren: van geel tot rood. De meest bekende kleur is natuurlijk het donkerrood. De kriek is een variant van de (zure) kersen. 

Eetbaar: Kersen zijn eetbaar. Zoete kersen worden voornamelijk uit de hand gegeten. Zure kersen worden gebruikt in drank, zoals bier, maar ze zijn ook heerlijk in taarten, jams en muffins. 

Genezende werking: Kersen hebben anti-oxidante en anti-inflammatoire eigenschappen en kunnen daardoor ontstekingsremmend werken. Kersensap is in verband gebracht met een goede nachtrust. Dit komt waarschijnlijk omdat kersen een natuurlijke bron van melatonine zijn.

Bloedooievaarsbek

Bloedooievaarsbek (geranium sanguineum) is een plant uit de ooievaarsbekfamilie. De plant wordt 10 tot 50 cm hoog en heeft een bloeitijd die zich uitstrekt van juni tot augustus. De roodpaarse bloemen die uit een rode snavelvormige stengel groeien, geven deze plant zijn naam. Deze plant wordt als sierplant gehouden maar kan ook in het wild voorkomen in bosranden van Europa. De bloedooievaarsbek bloeit van juli tot en met augustus en kan wel 35 cm hoog groeien.

Oregano

Oregano, ook wel wilde marjolein of palingkruid genoemd, is een plant uit de lipbloemenfamilie. Deze soort is een wettelijk beschermde plant in België maar sinds 2017 niet meer in Nederland. De hoeveelheid zon heeft direct invloed op de smaak van de plant en groeit dus in gematigde gebieden. Dit kruid is karakteristiek voor de Griekse en Italiaanse keuken door de aangename geur en smaak. De etherische olie uit de stengel werkt ook desinfecterend door het hoge gehalte carvacrol.

Eetbaar: Oregano is een belangrijk bestanddeel in pizza- en chili con carne kruiden. Op zichzelf heeft het een kruidige lichtzoete smaak. Het blad is rijk aan vitamine A, B1, kalium, calcium en fosfor.

Bak 77

Witte bessen

De witte bes (Ribes rubrum) behoort tot de aalbessen. De rijptijd varieert van begin tot eind juli. Doordat wit als minder aantrekkelijk wordt gezien door consumenten, wordt de rode bes veel meer gekweekt. Echter, het enige verschil tussen de twee is de kleur en dus niet smaak.

Eetbaar: Witte bessen kunnen los gegeten worden en hebben een wat zurige smaak. Ze zijn ook lekker in salades.

Bak 78

Peer

De peer (pyrus) is een plant uit de rozenfamilie dat de algemeen bekende vruchten produceert. Het geslacht komt voor in veel landen, vooral op het noordelijk halfrond. De peer was vooral vroeger een kostbare vrucht. Franse vorsten die gekroond werden kregen dan een peer en champagne. Toen Karel X van Frankrijk werd gekroond, sprak de burgemeester: “Wij bieden U het beste wat we hebben: onze wijnen, onze peren en onze harten.” Rond de 17e eeuw waren ongeveer 300 perensoorten bekend en nu zijn dat er ruim vijfduizend! De bloeiwijze van het plantengeslacht peer is een boom, die op oudere leeftijd elk jaar bloeit en, meestal ook elk jaar, vrucht draagt. De boom bloeit afhankelijk van het ras gemiddeld van half april tot begin mei.

Eetbaar: Peren kunnen als vrucht gegeten worden. Verschillende producten kunnen worden bereid op basis van peren zoals gestoofde peren, peren honing, gedroogde peren en perenwijn. Daarnaast is het ook een overheerlijke toevoeging aan bepaald gebak.

Bloedooievaarsbek

Bloedooievaarsbek (geranium sanguineum) is een plant uit de ooievaarsbekfamilie. De plant wordt 10 tot 50 cm hoog en heeft een bloeitijd die zich uitstrekt van juni tot augustus. De roodpaarse bloemen die uit een rode snavelvormige stengel groeien, geven deze plant zijn naam. Deze plant wordt als sierplant gehouden maar kan ook in het wild voorkomen in bosranden van Europa. De bloedooievaarsbek bloeit van juli tot en met augustus en kan wel 35 cm hoog groeien.

Goudsbloem

Goudsbloem, ook wel bekend om haar wetenschappelijke naam Calendula, is een geslacht uit de composietenfamilie. Van nature komen ze voor van het Middellandse Zeegebied tot in Iran. De kleuren van de bloem variëren van lichtgeel tot oranje. Ze bloeien in juni. 

Eetbaar:  Goudsbloemen zijn zeer geschikt om boter, soep of rijst goudgeel te kleuren. Dit kan zelfs het peperdure saffraan vervangen.

Genezende werking: Calendula wordt vaak gebruikt in zalven voor de huid. De plant staat bekend om haar herstellende krachten en beschermende en versterkende effect op de huid. Goudsbloem zalfjes zouden kunnen helpen tegen eczeem, acne en brandwonden.

Bak 79

Goudsbloem

Goudsbloem, ook wel bekend om haar wetenschappelijke naam Calendula, is een geslacht uit de composietenfamilie. Van nature komen ze voor van het Middellandse Zeegebied tot in Iran. De kleuren van de bloem variëren van lichtgeel tot oranje. Ze bloeien in juni. 

Eetbaar:  Goudsbloemen zijn zeer geschikt om boter, soep of rijst goudgeel te kleuren. Dit kan zelfs het peperdure saffraan vervangen.

Genezende werking: Calendula wordt vaak gebruikt in zalven voor de huid. De plant staat bekend om haar herstellende krachten en beschermende en versterkende effect op de huid. Goudsbloem zalfjes zouden kunnen helpen tegen eczeem, acne en brandwonden.

Pruim

De pruim (Prunus) is een boomvrucht uit de rozenfamilie (Rosaceae). Pruimen zijn steenvruchten met zacht vruchtvlees en groeien aan bomen die 3 tot 7 meter hoog kunnen worden. Ze zijn rijp in de nazomer, van juli tot en met september. De kleur loopt uiteen van blauwzwart tot rood en geel.

Eetbaar: Pruimen kunnen met de schil los gegeten worden. Ze zijn ook lekker in een taart, yoghurt of in een compote, jam of saus. Je kan ze stoven. Ze hebben een zoete smaak. Sommige soorten zijn zoetzuur of zuur.

Bak 80

Pruim

De pruim (Prunus) is een boomvrucht uit de rozenfamilie (Rosaceae). Pruimen zijn steenvruchten met zacht vruchtvlees en groeien aan bomen die 3 tot 7 meter hoog kunnen worden. Ze zijn rijp in de nazomer, van juli tot en met september. De kleur loopt uiteen van blauwzwart tot rood en geel.

Eetbaar: Pruimen kunnen met de schil los gegeten worden. Ze zijn ook lekker in een taart, yoghurt of in een compote, jam of saus. Je kan ze stoven. Ze hebben een zoete smaak. Sommige soorten zijn zoetzuur of zuur.

Bak 81

Rabarber

Rabarber is een plant uit de duizendknoopfamilie. Al meer dan 5000 jaar is rabarber populair under de mens. De plant werd in het begin vooral geteeld wegens medicinale gebruiken maar rond 1600 kwam de hof botanicus van de Engelse koning Charles I erachter dat de stelen gegeten konden worden. Het duurde echter tot 1750 dat rabarber populair werd in de keuken.

Eetbaar: De rode stengels van de rabarberplant kunnen zowel koud als warm gegeten worden. Rabarber wordt meestal gebruikt in bij- en nagerechten zoals gebak en vlaai. Als rabarber gekookt wordt, is het klaar als het geheel in vezels uit elkaar valt.

Trostomaten en Vleestomaten

De tomaat is een vrucht afkomstig van de tomatenplant (Solanum lycopersicum). Alhoewel deze vrucht eigenlijk een fruit is, wordt het culinair gezien een groente.  De tomaat zelf is eetbaar maar de rest van de plant absoluut niet. De gifstoffen in de plant zijn bedoeld voor de afweer van ziekteverwekkers en is ook schadelijk voor de mens. Origineel komt de tomatenplant uit Midden-Amerika en werd gekweekt door de Maya’s en Azteken. Toen Spanje Mexico veroverde, brachten ze de tomatenplant mee naar Europa. De plant, die gele bloemen heeft, werd als sierplant gebruikt. Het was pas rond 1750 dat men in Italië ontdekte dat de vruchten eetbaar waren en de naam pomo d’oro kregen, wat gouden appel betekent. 

Eetbaar: Tomaten zijn eetbaar als vrucht en kunnen in ontzettend veel gerechten verwerkt worden. Tomaten spelen voornamelijk de hoofdrol in de Italiaanse keuken. Hier wordt het verwerkt in pizza’s, pasta’s, vis- en vleesgerechten. Als tomaten bewaard worden onder een temperatuur van 8 graden verliezen ze hun smaak maar blijven ze langer goed.

Bak 82

Marrokaanse munt

Munt (Mentha) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie. Ze bevatten de stof menthol die de sterke geur aan de plant geeft. Daardoor wordt munt vaak in tandpasta, thee en snoep verwerkt. De naam komt van de nimf Mentha, die bemind werd door de god Pluto. Proserpina werd hierdoor jaloers en veranderde de nimf in een muntplant. Munt komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied. En zoals de naam al verklapt komt de munt uit deze bak oorspronkelijk uit Marokko. De Marokkaanse munt (Mentha spicata) heeft groene bladeren. 

Eetbaar: De blaadjes van de munt zijn lekker bij fruit of groente gerechten. Ook kan er heerlijke thee van gezet worden. De Marokkaanse munt is ook lekker in een mojito of muntsaus.

Genezende werking: De munt heeft een gunstige werking op de luchtwegen.

Bak 83

Rozemarijn

Rozemarijn (Salvia rosmarinus, tot 2017 Rosmarinus officinalis) is een dwergstruik uit de lipbloemenfamilie. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Klein-Azië. De rozemarijn kreeg in 1753 de wetenschappelijke naam Rosmarinus officinalis. Echter, in 2017 werd het geslacht opgenomen onder Salvia en aangezien Salvia officinalis al in gebruik was voor echte salie, werd de nieuwe naam Salvia rosmarinus. Rosmarinus betekent dauw der zee en verwijst naar het feit dat rozemarijn bij de kust groeit. De takken van rozemarijn kunnen 0,5 tot 1,5 meter hoog worden en hebben donkergroene bladeren. De plant bloeit van april tot juni met blauw violette bloemen. Rozemarijn staat symbool voor vriendschap en trouw. Takjes werden aan geliefden gegeven en kransen werden bij bruiloften gedragen als symbool voor het niet-vergeten. Ook werden op begrafenissen takjes gelegd om deze reden.  In de oudheid was rozemarijn met Aphrodite verbonden door haar sterke geur die aan liefde deed denken. Rozemarijn wordt in badkamer producten gebruikt voor haar aromatische geur.

Eetbaar: Rozemarijn gaat goed samen met wild en rood vlees door de sterke geur. Het overleeft een bak- en braadproces uitstekend. Het kan tevens gebruikt worden in salades en sauzen.

Wilde sorgo

De wilde sorgo, sorghum halepense, is een grassoort die wel 1,70 meter hoog kan worden. Hij behoort daarom ook tot de poaceae familie en is oorspronkelijk afkomstig uit West-Azië en Noordoost-Afrika. Deze grassoort houdt van vochtige, voedselrijke en verstoorde grond en bloeit van juli tot oktober. 

Eetbaar: De (rode) bladeren van de wilde sorgo zijn eetbaar en zijn te combineren in een rijstgerecht met bonen.

Bak 84

Oregano

Oregano, ook wel wilde marjolein of palingkruid genoemd, is een plant uit de lipbloemenfamilie. Deze soort is een wettelijk beschermde plant in België maar sinds 2017 niet meer in Nederland. De hoeveelheid zon heeft direct invloed op de smaak van de plant en groeit dus in gematigde gebieden. Dit kruid is karakteristiek voor de Griekse en Italiaanse keuken door de aangename geur en smaak. De etherische olie uit de stengel werkt ook desinfecterend door het hoge gehalte carvacrol.

Eetbaar: Oregano is een belangrijk bestanddeel in pizza- en chili con carne kruiden. Op zichzelf heeft het een kruidige lichtzoete smaak. Het blad is rijk aan vitamine A, B1, kalium, calcium en fosfor.

Witte munt

Munt (Mentha) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie. Ze bevatten de stof menthol die de sterke geur aan de plant geeft. Daardoor wordt munt vaak in tandpasta, thee en snoep verwerkt. De naam komt van de nimf Mentha, die bemind werd door de god Pluto. Proserpina werd hierdoor jaloers en veranderde de nimf in een muntplant. Munt komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied. In deze bak staat de witte munt (Mentha suaveolens). Deze ruikt zowel naar munt als naar appel, waar de Duitse naam ‘Apfelminze’ naar verwijst. Deze soort is erg zeldzaam in Nederland. De bloemen zijn wit tot lichtpaars.  

Eetbaar: De blaadjes van de munt zijn lekker bij fruit of groente gerechten. Ook kan er heerlijke thee van gezet worden. Door de appelgeur past de witte munt heel goed in fruitsalades.

Genezende werking: De munt heeft een gunstige werking op de luchtwegen.

Bak 85

Tijm

Tijm (Thymus) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie. Het geslacht heeft zeer aromatische planten. Ze komen vooral voor in het Middellandse Zeegebied en in Azië.  De kleine tijm (Thymus serpyllum), ook bekend als wilde tijm, is aan de twee tegenoverstaande zijden behaard. In deze bak staat grote tijm (Thymus pulegioides). Deze is alleen op de ribben behaard. De grote tijm bloeit van juni tot de herfst met roodpaarse of soms witte bloemen. Tijm wordt vaak in de zeepindustrie gebruikt vanwege de geur. 

Eetbaar: Tijm kan gebruikt worden om groente, vis, vlees en sauzen te kruiden. Het is een belangrijke smaakmaker in de Italiaanse en Provençaalse kruidenmix. Er kan ook thee en siroop van worden bereid.  

Genezende werking: Tijm bevat de stof thymol, die goed is voor de luchtwegen. Tijmsiroop kan daarom hoesten en astma verlichten.

Vlinderstruik

De vlinderstruik (Buddleja davidii) is een plant uit de helmkruidfamilie. De naam vlinderstruik is een verwijzing naar de vele vlinders die door de plant worden aangetrokken. De bloemen worden bestoven door vlinders. De plant bloeit van juli tot september. De bloemen zijn lichtpaars, maar kunnen ook donkerpaars, roze of witte zijn. De struik kan drie meter hoog worden. Oorspronkelijk komt de vlinderstruik uit China. De vlinderstruik is geschikt om hagen mee aan te leggen.